zondag 30 december 2001

'neger’ en ‘creool’ zijn gehate woorden

Amsterdam - De Stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van de Slavernij in Suriname eist in een brief aan Van Dale Lexicografie, de uitgever van het Nederlandse woordenboek, dat de woorden 'neger' en 'creool' uit de Dikke Van Dale worden geschrapt. Nederlanders van Afro-Surinaamse afkomst vinden deze woorden kwetsend en beledigend, zegt de voorzitter van de stichting Roy Groenberg.
Groenberg zegt dat deze benamingen tijdens de slavernij en het kolonialisme van Suriname bewust zijn bedacht om Afrikaanse mensen te negeren en te minachten. Ik denk dat hij daarin helemaal gelijk heeft. De woorden ‘neger’ en ‘creool’ zijn door de witte man bedacht. Groenberg merkt verder op dat een groot deel van de Surinaamse gemeenschap in Nederland door het gebruik van de woorden 'neger' en 'creool' in een "traumatiseringsproces" terecht zijn gekomen. “Elke keer als ze die woorden lezen of horen, voelen ze zich weer beledigd of gekwetst”, licht hij in de krant toe.
Ik heb nieuws voor meneer Groenberg. De Dikke Van Dale kent nog veel meer woorden die bedacht zijn om mensen te beledigen en minachten. Wat dacht je van “dikke”, “kale”, “domoor” en “snol”. Het zijn woorden die wanneer ze tegen je gericht zijn heel traumatiserend werken. Ik kan het rijtje zelfs nog veel langer maken.
De klacht is wel terecht, maar hoort niet thuis bij de redactie van een woordenboek. In feite klaagt Groenberg over het gebruik van de woord 'neger' en ‘creool’.
Een woordenboek geeft slechts aan hoe onze taal wordt gebruikt.
Het slechtste wat Roy Groenberg en zijn stichting kunnen doen is een openbare woordenboekverbranding op de Dam in Amsterdam organiseren. Het gaat immers niet om het bestaan van de gehate woorden. Het gaat om het gebruik ervan. Door je woede te richten tegen boeken, draag je niet bij aan een oplossing. Je haalt de aandacht weg van de kern van je probleem. Ik zou het niet doen Roy.

Klik naar “Haal neger uit Van Dale”

Klik naar “minder tolerant”

Geen opmerkingen: