maandag 30 januari 2012

Ontwikkel je brein

Delft – Ik ben momenteel het boek van Dick Swaab ‘Wij zijn ons brein’ aan het lezen. Volgens de schrijver zijn we ons brein al vanaf onze conceptie en duurt het tot onze dood. Wat gebeurt er in de hersens van een puber. Welke rol spelen onze hersens bij verliefdheid en homoseksualiteit? En wat gebeurt in onze hersenpan als de alzheimer toeslaat? Werkelijk alles komt aan bod in het boek van hersenonderzoeker Swaab. Therapie, antidepressiva, alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag, geloof en meditatie, alles heeft met ons brein te maken. Swaab is er van overtuigd dat de basis voor al het menselijk gedrag in de eerste plaats in de hersenen ligt. Geavanceerd neurobiologisch onderzoek ondersteunt dat. Het is dit onderzoek dat de basis vormt voor het beeld dat dit boek geeft van de werking van de hersenen. Ik zag online deze foto voorbij komen. Hij hoort bij een advertentie. Het geeft een voorbeeldje waartoe je hersens in staat zijn. Staar dertig seconden naar de drie rode stippen op de neus van het meisje. Kijk direct daarna naar een witte muur of plafond en knipper vlug met de ogen. Je zult zien dat je hersens het negatief hebben ontwikkeld en voor je afdrukken op het witte vlak. En dat doen je hersens zonder dat je weet hoe ze dat doen. Je kunt niet allen je hersens ontwikkelen, je brein kan zelf ook ontwikkelen. Het is tot meer instaat dan je vermoed.

3 opmerkingen:

Saskia zei

Ben toevallig ook een boek over het brein aan het lezen. Brein is hot! Mijn boek heet: Breinlink (voor ouders) en is geschreven door Gerjanne Dirksen en Hulda Möller. Het gaat over hoe je je kind kunt helpen bij het leren.
Interessant!
Groetjes, Saskia

webbeheerder zei

Je mag het van me lenen als ik het uit heb.

Anoniem zei

Heb dit boek zelf ook. Is bijzonder interessant. Ik heb het ook nog als e-book op mijn mobiele telefoon. Heb het nog niet uit. Lees het bij vlagen. Heb ook het "Vergeetboek" van Douwe Draaisma en ook uitgelezen. Dit is ook bijzonder interessant.
Pieter Jan