maandag 23 januari 2012

De waarheid over kaas?

Delft – Kaas is gezond. Bestel maar eens een ‘broodje gezond’ in de horeca en je ziet dat er behalve tomaat en sla ook steevast een plak ham en een plak kaas tussen het broodje zit. Heerlijk en het geeft je meteen ook een goed gevoel. Je eet immers gezond. Daar zijn overigens wel wat vraagtekens bij te zetten. Lekker is het zeker, maar gezond kun je kaas niet noemen. Kaas is ongezond omdat het ontzettend veel verzadigd vet bevat. Dat verhoogt je kans op hartfalen en diabetes. Zelfs 30+ kaas is nog steeds 30 procent vet. Je ziet het goed als je kaas warm maakt, dan zie je duidelijk dat er veel vet in zit. Sinds een aantal jaren komt het ook al niet meer voor in de schijf van vijf. In Amerika wordt nu gewaarschuwd voor kaas.

Stop met het eten van kaas, zegt de Amerikaanse Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM). Deze organisatie heeft billboards langs de wegen laten plaatsen die mensen moeten waarschuwen tegen de gevaren van kaas. Volgens deze organisatie is kaas vet en zit het vol met cholesterol en zout. Bovendien is het erg calorierijk. Ruim de helft van de Amerikanen is te dik en de PCRM wijst kaas aan als de grote schuldige. Nu vind ik dat wel kort door de bocht. Ik denk dat de overige ingrediënten van de pizza of de cheeseburger ook bijdrage aan het overgewicht van de Amerikanen. Dat weet PCRM ook wel want eerder staken ze de beschuldigende vinger uit naar McDonalds [zie het filmpje hier]. Want als het alleen de kaas is dan zouden de Nederlanders nog dikker zijn. De gemiddelde Amerikaan eet 14 kilo kaas per jaar en wij kaaskoppen verorberen 16,7 kilo kaas per jaar. Laten we dus maar eerlijk zijn. Kaas is lekker en kaas mag (met mate), maar noem het niet gezond.

1 opmerking:

Floris zei

Ik heb ook wel eens gehoord dat kaas juist ongezond wordt als je het smelt. Weet niet of t Waar is maar het zou wel het verschil verklaren dat een broodje gezond gezond zou zijn en een n pizza of tosti je juist dik maakt.