dinsdag 17 januari 2012

Melkmeisje terug in Delft

Delft – Sinds vorige week vrijdag staat het Melkmeisje van kunstenaar Wim T. Schippers in de tuin van de Nieuwe kerk aan de kant van de Oude Langedijk. Daarmee is het opmerkelijke kunstwerk weer terug in het stadsbeeld van Delft. Het staat bovendien op korte afstand van het Vermeercentrum. Het beeld is voordat het werd geplaatst eerst helemaal gerestaureerd en ziet er dus weer als nieuw uit. [filmpje] Oorspronkelijk stond het kunstwerk op de hoek van de Binnen watersloot. Daar moest het vanwege de werkzaamheden in de Spoorzone worden weggehaald. Het verdween daardoor meer dan een jaar uit het stadsbeeld. Beeldend kunstenaar Schippers liet zich in 1975 - het jaar van de 300ste sterfdag van Vermeer - voor het beeld, dat hij maakte in opdracht van de Haagse Vermeerstichting, inspireren door het bekende schilderij van de Delftse meester Johannes Vermeer. Het is de derde keer dat het melkmeisje vanaf een andere locatie naar de inwoners van de Prinsenstad en haar bezoekers kijkt. Aanvankelijk stond het in de Sint Olofstraat op de hoek van de Phoenixstraat en de Schoolstraat. De huidige plek is door de gemeente gekozen in overleg met de kunstenaar en de schenker van het kunstwerk, de Vermeerstichting.

Het schilderij van Het Melkmeisje hangt in het Amsterdamse Rijksmuseum. De lokale afdeling van Groenlinks maakte de volgende dag al meteen gebruik van het nieuwe beeld en kleedde het meisje warm aan om daarmee de aandacht te vragen voor het isoleren van Delftse woningen. Dat niet iedere Delftenaar het mooi vindt, blijkt uit de reactie van een lokale politicus. Die vindt het vreselijk en noemt het prutswerk. Ik ben blij dat het kerkbestuur van de Nieuwe Kerk het kunstwerk een plaatsje gunt in de tuin van hun kerk. Het komt hier goed tot zijn recht. Dat is wat Wim T. Schippers ooit bedoelde toen hij het ontwierp. Hij zag het in groene omgeving zoals een tuin of park

2 opmerkingen:

Sassefras zei

De politicus heeft wel enigszins gelijk. Het beeld ziet er nogal plastic-achtig uit, maar dat zal wel snel veranderen. Eerder zag het er ook zo uit kan ik me herinneren. Dat werd in de jaren daarop al snel minder.

Vermeerblog zei

Leuk artikel! Mag ik de foto van het Melkmeisje in een e-mail nieuwsbrief van het Vermeer Centrum gebruiken?

T. de Koning