dinsdag 7 juni 2011

Zo gek nog niet

Penzance – Van ons hotel in Penzance in Cornwall in het zuidwesten van Engeland is het een half uurtje rijden naar het uiterste puntje van Engeland: Land’s End. Het is bovendien een fantastisch ritje door de prachtige gevarieerde natuur van Cornwall. Land’s End is een populair dagje uit voor de Engelsen en voor de toeristen die hier in de buurt zijn. We waren er maandag en ontmoeten er Ringo en Mathilde uit Liverpool.
Ze waren hier dertig jaar geleden voor het laatst. Toen was er een foto van het stel gemaakt. Ringo vroeg of ik - terwijl ze op dezelfde steen zaten als toen - een foto van hen wilde maken. Ik deed het graag. Hij bood onmiddellijk aan om ook een foto van ons te maken. Wij zitten op de zelfde steen waar Ringo & Mathilde dertig jaar geleden ook zaten.
Links Land’s End. Daarvoor Dr. Syntax Head en de rotspartij daar weer voor heet The Peal.

We maakten daarna een wandeling langs de kust naar de baai van het dorpje Sennen. Het is niet alleen een wandelgebied door grote open heidevelden op graniet met steile kliffen er liggen ook nogal wat rotsen voor de kust. Op een groep rotsen ongeveer 2 km. ten westen van Land’s End staat een vuurtoren. De toren heet Longships net als rotsen zelf. Eeuwenlang waren hier geen vuurtorens, waardoor er nogal regelmatig schepen strandden.
Longship gezien van Land’s End. Het witte huis heet The first and last house.
Er kwam voor het eerst een vuurtoren in 1790. Dat is niet de toren die je nu op de foto ziet. Deze dateert uit 1873. Toen kwam er een nieuwe omdat de oude te laag bleek gedurende een storm. Nog verder ten westen van Land’s End liggen ongeveer 45 km verder de Scilly-eilanden. Het zijn een groep van vijf bewoonde en ongeveer 140 onbewoonde eilanden. De 'c' in Scilly wordt niet uitgesproken. Het klinkt in het Engels dus exact hetzelfde als het Engelse woord silly (gek). Daarom spreken ze hier in Cornwall en zeker op de eilanden zelf van "The Isles of Scilly" en zeggen ze dus zeker niet "The Scilly Islands". Op de "The Isles of Scilly" zijn ze zo gek nog niet.

1 opmerking:

Martien zei

Zo op de foto's te zien hebben jullie beter weer dan wij via de weerberichten te zien krijgen. Prachtig blauw water, dan kan alleen maar als de lucht ook mooi blauw is.
The first and the last house naast elkaar geeft aardig aan hoe groot die nederzetting is. Heb je alle bewoners nog ontmoet?.