zaterdag 18 juni 2011

Helder, fris en fruitig

Tenterden – Gisteren beweerde ik dat de komst van het christendom in Engeland heeft bijgedragen aan de rijke historie van ale houses en pubs in het perfide Albion. Maar de komst van het christendom bracht ook de eerste Engelse wijn voort. Al in de achtste eeuw werden er op meerdere plaatsen in Engeland wijnstokken gecultiveerd. De wijnstokken werden vooral in de buurt van kloosters aangeplant om zo te kunnen voorzien in de productie van miswijn. In de negende eeuw waren er ongeveer driehonderd wijngaarden in Engeland. Je ziet het christendom heeft meer drinkgewoonten voortgebracht dan je op het eerste gezicht zou denken. Er zijn nu ongeveer vijftien à twintig wijngaarden in dit land. Er zijn er dus zo’n 280 verdwenen in de loop der eeuwen.
Waar is het fout gegaan? Het ligt niet aan het klimaat, want hoewel je zou denken dat een land dat bekend staat om mist en regen geen goed land is om wijn te verbouwen, is een koeler klimaat geen beletsel om wijn te produceren. Het ging fout door het huwelijk tussen Hendrik II en Eleonora van Aquitanië. Door dit huwelijk werden de handelsbetrekkingen tussen Engeland en Frankrijk namelijk sterk verbeterd. De Franse wijn kwam beschikbaar voor de Engelsen en de eigen wijnbouw raakte in het slop. Maar na de tweede wereldoorlog begon Ray Barrington Brock in zijn tuin in Oxted (Surrey) met de eerste grootschalige aanplant van druivenstokken. Deze hobbywijnboer kreeg navolging en nog meer wijnpioniers begonnen met de wijnhobby. Het heeft er toe geleid dat de wijnbouw in Engeland nu weer op een redelijk niveau is aangeland.
Men heeft met het oog op het lage aantal zonne-uren en het koele klimaat vooral vroegrijpende druivensoorten zoals de müller-thurgau, reichensteiner, sheval, huxelrebe en bacchus aangeplant in goed beschutte wijngaarden. En natuurlijk vindt de oogst hier door de klimatologische omstandigheden laat in het jaar plaats, zo rond oktober november. Corien & ik bezochten de Tenterden Vineyard. Deze wijngaard, gelegen op beschutte zuidelijke hellingen, is de basis van English Wines. Men maakt hier wijn onder de naam Chapel Down. Wij dronken er een heerlijke witte Engelse wijn. Ik vond hem erg lekker, aromatisch, fruitig, helder en fris met een goede afdronk.

Geen opmerkingen: