zaterdag 4 juni 2011

Ter nagedachtenis

Ventnor – Als je in Engeland een rustig plekje, ver van de drukte van Londen, zoekt dan kom je naar het eiland Wight. Tenminste zo was dat in 1845. Koningin Victoria en haar echtgenoot prins Albert kochten in dat jaar Osborne House in East Cowes. Een goede keus want je hebt er een prachtig uitzicht op het water van de Solent, de baai tussen het eiland en het vasteland van Engeland. Het vorstelijke stel liet het huis plat gooien en een nieuw groot huis bouwen in de stijl van de Italiaanse renaissance. Ze gebruikten het als zomerverblijf. Wij reden er donderdag naar toe en ontdekten dat aan de inrichting niet veel is veranderd.
Ook al heeft het na de dood van Victoria ook dienst gedaan als herstellingsoord en als opleidingscentrum voor officieren van de Royal Navy. In die periode was er op de eerste verdieping een privémuseum ingericht door de Britse Koninklijke familie, die er jaarlijks bij elkaar kwamen ter nagedachtenis van Victoria. In de slaapkamer waar de vorstin overleed, kwam de familie bij elkaar en legde bloemen. Nu sta je er achter een koord te staren naar het bed waarin de vorstin overleed. Er is weinig privé in een koninklijk leven. Trouwens ook na je dood. Je wordt overal in het huis en de tuin voortdurend herinnerd aan de Koninklijke bewoners. Als ik de bordjes mag geloven, bemoeide prins Albert zich overal mee. Bij heel veel zaken staat dat hij het heeft ontworpen, mede ontworpen of dat het idee van hem kwam. Er is ook een personeelslid dat aandacht krijgt.
Het is John Brown. Hij was een Schots personeelslid van Koningin Victoria en werd door de majesteit erg gewaardeerd en door anderen verafschuwd vanwege zijn invloed en informele manier van doen. Er is veel gespeculeerd voor de aard van de relatie die hij en de vorstin hadden. Hoe het ook zij. Er hangt in het huis een schilderij van hem en Victoria en in de tuin staat een bank ter herinnering aan hem. Hij had dus wel een special plaatsje.

Geen opmerkingen: