woensdag 15 juni 2011

King’s School Shop

Canterbury – Engeland is het land van tradities. Niets verandert er, tenminste niet snel. Het heeft bijvoorbeeld heel wat jaren geduurd voordat de openingstijden van de pubs weer een beetje gingen lijken op die van het vasteland van Europa. De massale openbare dronkenschap die men verwachtte als de pubs eerder en langer open mochten zijn, bleven achterwege. Je komt niet zo gauw voor een verrassing te staan als je hier bent.
Daarom was ik dan ook nogal verbaasd dat de winkel op 28 Palace Street in Canterbury gesloten was. De laatste keer dat ik hier was zat hier nog King’s School Shop, een boekwinkel met een zeer eigenzinnig en gevarieerd assortiment in een van de bekendste gebouwen van Canterbury. Vooral op het gebied van kinderboeken had men hier veel. De boekenwinkel heeft het opgegeven. Het kopen van boeken via internet heeft hen de das omgedaan. Het gebouw dateert volgens een jaartal op de gevel uit 1617. Helemaal zeker weet ik dat overigens niet. Het werd waarschijnlijk gebouwd in opdracht van een zekere meneer Avery Sabine, een lakenhandelaar.
Zijn initialen zijn ook nu nog zichtbaar bovenaan de gevel. In dit gedeelte van Canterbury woonden heel veel handelaren in laken en stoffen. Na de lakenhandelaar werd het huis gebruikt als "Y'Olde Curiositie Shoppe" voor antiek en curiosa. Daarna werd het "The Old Curiosity Tea Shoppe” en kon je er zelfgemaakte taarten kopen. Maar het werd het bekendst als de "King's School Shop", de winkel voor de leerlingen van King’s School, die er daarna in kwam. Wanneer het scheefzakken van het huis is begonnen, weet ik niet, maar pas in 1980 zag men kans om het gebouw te stabiliseren en te behoeden voor verder scheefzakken. Het is nu helemaal gerestaureerd, maar behield de scheve verschijningsvorm. Ik ben benieuwd wat men nu in dit opmerkelijke gebouw zal onderbrengen.

1 opmerking:

Martien zei

Het lijkt mij toch een uitdaging voor de ware klusser om dit recht te krijgen. Maar ja.... dat zal de traditie ook wel niet willen