zondag 15 mei 2011

In de ban van amateurkunst

Delft – De helft van de Nederlanders doet aan actieve kunstbeoefening. Van flamenco tot keramiek, van toneelspelers tot musici, van schrijvers tot beeldend kunstenaar, van crossmedia tot fluisterpoëzie en van drumsessie tot straattheater houden ongeveer 8 miljoenen Nederlanders zich bezig met een of andere vorm van kunstbeoefening. Deze week laten landgenoten hun talenten zien of ontwikkelen die verder in de Week van de Amateurkunst (WAK). Gisteren vond op het Doelenplein in Delft de landelijke aftrap van de Week van de Amateurkunst plaats. Corien & ik waren daarbij en zagen amateurkunstenaars o.l.v. de Delftse dirigent, pianist en presentator Gregor Bak het WAKlied zingen. Actrice en zangeres Ricky Koole zong ook mee.
Een koor van 400 mannen en vrouwen o.l.v. Gregor Bak.
Het was heel druk en gezellig op het zonnige Doelenplein. Ook in de rest van de week worden op allerlei bijzondere Delftse locaties optredens en masterclasses gegeven door professionele kunstenaars. Vaak zullen dan interessante combinaties worden gemaakt tussen bijvoorbeeld een koor en een beeldend kunstenaar. Delft was voor de aftrap van de WAK gekozen om dat de gemeente zich sterk maakt voor een bloeiend amateurkunstleven. Daar kreeg de gemeente Delft tijdens deze landelijke opening van de eerste Week van de Amateurkunst de BNG Prijs Beste Amateurkunstgemeente 2011 uitgereikt. Wethouder Milène Junius nam de prijs namens Delft in ontvangst uit handen van James van Lidth, voorzitter van het BNG Cultuurfonds.
CDA- Wethouder Milène Junius opent de WAK.
De prijs van twintigduizend euro zal worden besteed aan extra versterking van de amateurkunst. Een trotse wethouder Junius zei tijdens de uitreiking: “Ik beschouw cultuur als de kracht van de stad. In Delft zijn we trots op onze amateurkunst en we hebben dan ook heel veel beoefenaars”. Na het openingsspektakel op het Doelenplein wandelden we de stad in om op dertig locaties in de stad honderden amateurkunstenaars te bewonderen. Komende week is Delft in de ban van de amateurkunst. En dat geldt voor nog vijftig gemeenten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ivm de WAK speelt fanfare de Vooruitgang samen met de harmonie van Someren zondag in het Speelhuis te Helmond. Ben je een genieter van hoge kwaliteit amateurkunst ben je natuurlijk van harte welkom om te komen kijken!
groetjes,
Marlotte