donderdag 12 mei 2011

Plezier voor vier

Delft – “Ik win nooit wat”, is heel vaak de wat verongelijkte reactie als Corien vertelt dat ze een prijsje heeft gewonnen. Nu wint ze ook relatief vrij vaak. Er komt heus niet elke week een prijsje binnen, maar het scheelt niet veel. De oorzaak zou natuurlijk kunnen zijn dat Corien gewoon veel geluk heeft. Ik sluit dat niet uit, maar denk toch dat er een andere oorzaak moet zijn waarom zij zo vaak een prijsje wint. Het antwoord is net zo simpel als voor de handliggend. Corien doet heel vaak mee. Ze stuurt dagelijks een aantal oplossing van een puzzel in. Ik denk dat het er elke dag tenminste drie zijn, maar er zijn ook dagen dat het er nog meer zijn. Nu denk je misschien dat Corien erg graag puzzelt en daarom zo veel puzzels oplost en oplossingen instuurt. Een begrijpelijke en voor de handliggende gedachte. Ik weet echter dat het een stuk genuanceerde ligt. Zo doe je haar absoluut geen plezier met een puzzelboekje. Waarom? Omdat je daar geen prijzen mee kan winnen. Ook puzzels in bladen of tijdschriften waar geen prijzen aan zijn verbonden worden door haar genegeerd. Ook de prijs zelf doet er toe. Als het een voorwerp is dat ze niet wil hebben, doet ze ook niet mee. Toch zijn er ook puzzels waarvan de prijs voor haar niet begeerlijk is, maar waar ze toch aan deelneemt. “Als ik het eventueel win, weet ik er wel iemand voor”, is zij van mening.
Onlangs won ze een vierkante meter tuin. Voor mensen zonder tuin lijkt dat misschien veel, maar ook voor mensen met een tuin is het veel. Een vierkante meter zie je liggen. Maar Corien had ook hierover toen ze de puzzel instuurde gezegd: “Er is vast wel iemand die het graag willen hebben”. Zo is het ook gegaan. De vierkante meter tuin heeft een plekje gekregen op het terras in de achtertuin van Nienke, Dieuwertje, Emma en Abel. Er zat behalve tuinaarde ook een flinke stapel zakjes met zaad bij. Afgelopen zaterdag heeft Sander samen met zijn dochters de vierkante meter tuin opgehaald. De volgende dag hebben de kinderen de bak in elkaar gezet. Je kunt er een complete groenten, kruiden of bloementuin mee aanleggen. Wat is er nu leuker om in je eigen vierkante meter tuin groenten en vruchten te zijn opgroeien.
Zelf had ik nog nooit van dit fenomeen gehoord, maar vernam later van een tuinder dat in Engeland en Amerika het ‘square foot gardening’ al langer een fenomeen is. De vier kinderen ontdekten al gauw dat er alleen maar voordelen zijn. Je hoeft niet te spitten, want de grond is immers al los. Ook het wieden van onkruid is een fluitje van een cent, want er zitten geen oude onkruidwortels in de nieuwe grond, die bovendien onkruidzaad vrij is. Die nieuwe grond is bovendien rijk aan voeding waardoor de opbrengst van wat je erop kweekt tamelijk hoog zal zijn. Zeker als je bedenkt dat het komt van een relatief klein oppervlak. Hoewel Corien alleen puzzelt voor de prijs is in dit geval puzzelen plezier voor vier.

Geen opmerkingen: