Van 1-kindpolitiek naar 1-hondpolitiek
Shanghai - Kinderen krijgen en grootbrengen maakt je eigen leven completer en is een groot plezier. Ik denk dat in rijke landen dit het enige argument is om kinderen te willen. In arme landen speelt er meer. Het hebben van kinderen brengt veel zorgen en vreugde net als in rijke landen, maar betekent toch vooral de beschikking over arbeidskracht en een verzekering voor de oude dag. Voor de economie van een land betekent de aanwas van nieuwe mensen een groei van de productiefactor arbeid en ook een toenemend aantal consumenten. Dat heeft een land nodig. Demografen hebben uitgerekend dat wil een bevolking zich gestaag kunnen reproduceren er per vrouw 2,1 kinderen geboren moeten worden.In China ligt dat anders. De Chinese overheid wil de bevolkingsgroei beperken. Het leidde tot de beruchte 1-kindpolitiek. Het is met harde hand decennia lang doorgevoerd. Dreigt een gezin een tweede kind te krijgen dan wachten er hoge boetes, variërend tussen de 3 en 10 keer het jaarinkomen. Het tweede kind kan schade aan de loopbaan betekenen, niet alleen voor de betrokken ouder(s) maar ook voor zijn of haar chef. Soms leidt het tot ontslag. Wordt het kind desondanks geboren dan heeft het geen recht op overheidsvoorzieningen zoals onderwijs. Zo was het tot voor kort. Shanghai, de grootste stad van China, maakt korte metten met de 1-kindpolitiek om te voorkomen dat de bevolking te sterk veroudert. Mensen die zelf enig kind zijn, mogen voortaan twee kinderen hebben.
In de Chinese miljoenenstad overweegt men nu niet langer het aantal kinderen, maar het aantal honden per gezin aan banden te leggen. Het staatspersbureau Nieuw China maakte bekend dat de sterke stijging van het aantal honden in de Chinese metropool hiertoe noodzaakt. Volgens een nieuwe wet mag elk gezin maar één hond hebben en mogen gezinnen ook geen puppies meer schenken aan families die al over een viervoeter beschikken. In Shanghai zouden volgens schattingen ongeveer 800.000 honden rondlopen, waarvan slechts 25 procent geregistreerd is.
Er zijn in ons land 1,8 miljoen honden (laatste telling okt. 2007). In Nederland wonen 16,58 miljoen mensen in 7,31 miljoen huishoudens. Ondanks het feit dat de honden in ons land dagelijks 50.000 kilo poep produceren is er dus nog geen reden voor een 1-hondpolitiek
Tweet
2 opmerkingen:
Interessante achtergrondinformatie, ome Frans!Die 1-hond regeling moeten ze ook maar bij ons gezin toepassen ;). Jolijn
Ik wil dan voorstellen er ook maar direct een 1 poes regeling, want die katten wordt je ook gek van.
Een reactie posten