dinsdag 30 november 2010

221b

Londen – Als je in Baker Street het ondergrondse station uitkom zie je aan het begin van de straat een klein bordje met daarop alleen een pijltje en het nummer 221b. Voor de liefhebbers van de boeken van de schrijver Sir Arthur Conan Doyle is die aanwijzing ruim voldoende. Sherlock Holmes en Doctor Watson woonden van ongeveer 1881 tot 1904 op nummer 221b in Baker Street. Hun appartement 221b was op de eerste verdieping. Ze huurden het van Mrs. Hudson, die er zelf ook woonde. Nu woont er niemand in het huis. Dat is niet zo gek Sherlock Holmes, Doctor Watson en Mrs. Hudson zijn figuren uit de boeken van Conan Doyle. Ze leefden slechts in zijn fantasie en in die van zijn lezers. Ze hebben er dus nooit gewoond. Toch herkent de opmerkzame lezer wel het een en ander uit de boeken. Holmes en Watson deelden een studeerkamer op de eerste etage van het huis.
Uit de beschrijvingen die Doctor Watson in de boeken geeft, weten we dat de studeerkamer die uitzicht had op Baker Street en was ‘illuminated by two broad windows’ tamelijk klein was. De slaapkamer van Watson was op de tweede etage naast die van Mrs. Hudson en zag uit op een kleine binnenplaats. In deze slaapkamers zijn nu allerlei voorwerpen uit die periode tentoongesteld. De studeerkamer is precies zo ingericht zoals we uit de boeken weten. We troffen Doctor Watson aan in de kamer. Hij zat in zijn stoel bij de open haard. Corien nam even tegenover hem plaats in de stoel van Holmes en maakte een praatje met de dokter. Hij bleek een alleraardigste man die nooit in Nederland was geweest, maar wel zijn bewondering uitsprak over het Delfts Blauw. Voor de deur van het huis vonden we geen ‘horse-drawn hansom cab’ zoals in de boeken, maar wel een politieagent. De diender toverde de pijp en de pet van de ‘consulting detective’ te voorschijn. Met die attributen speelde ik even voor Holmes en ging samen met de diender op de foto.
Op de begane grond van het museum is een winkeltje ingericht. Je vindt er niet alleen alle boeken en films met de detective en zijn side-kick maar ook allerlei snuisterijen zoal petten en pijpen die herinneren aan de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle.

1 opmerking:

Martien zei

Die pet die staat jou wel, nu nog de bijpasende cape en je kunt wel een rolletje in de serie mee spelen.
Overigens is het hier aan de andere kan van het grote water ook helemaal wit.