Vieren met vuurPoulseur – Eieren eten, eieren verven en eieren zoeken zijn niet de enige tradities van Pasen. Als de eieren op zijn en de duisternis invalt, worden in sommige streken van ons land paasvuren aangestoken. Dergelijke paasspektakels vinden niet alleen in ons land, maar in grote delen van Europa plaats zowel op Eerste als Tweede Paasdag. Voor het vuur wordt weken lang hout verzameld en opgestapeld. Soms zijn de vuren tientallen meters hoog en tot in verre omtrek te zien. Zoals met veel van de paastradities heeft ook dit niets met Pasen te maken. Het is van oorsprong waarschijnlijk een oud Saksisch gebruik om de lente aan te kondigen en de winter en de bijbehorende duisternis te verdrijven.De reden doet er overigens niet veel meer toe. Elk excuus is goed om eens een lekker fikkie te stoken. De brandstapel op dit filmpje kreeg ik van de Iphone van Adrie. Het brandje werd in de tuin van Le Moulin de Poulseur gestookt. Er is geen hout voor gespaard. Het vuurtje werd gestookt met snoeihout dat achter blijft na een dagje hard werken in de grote tuin van het Belgische vakantiehuis. Het is dus eigenlijk een lentevuur. Om te vieren dat alles is opgeruimd en de tuin weer klaar is voor een nieuwe lente en een nieuwe zomer. |
Room with a view in New York
5 maanden geleden
2 opmerkingen:
Vuurtje stoken blijft altijd leuk,maar mag dat zomaar in België?
Of is dit illegaal.
Marie-Louise.tert
Dit is maar een heel klein vuurtje zeg. Kom eens bij ons kijken.
Een reactie posten