Blij, maar ook teleurgesteldOxford – Er zijn mensen die zich afvragen waarom je naar Oxford gaat als er al eens bent geweest. “Je bent toch al in Oxford geweest”, is zo’n beetje het eerst dat ze verbaasd zeggen, als je het doel van je reis bekend maakt. Ik begrijp de vraag van mensen die alleen de bekende plekjes bezoeken, die toeristen gewoonlijk op hun “to do”-lijstje hebben staan. Ons lijstje is echter veel te lang voor een eenmalig bezoek. Corien & ik bezochten de beroemde universiteitsstad aan de Theems nu een aantal keren en we kunnen pas sinds deze week the Ashmolean museum afvinken. Het heet officieel ‘Museum of the History of Science’.
Ik ging er op zoek naar sporen van de schrijver Lewis Carroll. Het is zo op het eerste gezicht wellicht niet de meest logische plek om te zoeken naar sporen van een beroemde kinderboekenschrijver. Hij was naast schrijver ook deken in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus. We kennen hem allemaal vooral van ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ (in het Nederlands ‘Alice in Wonderland’) en ‘Through the Looking Glass’ (‘Door de spiegel’ in het Nederlands). Zijn naam was niet Lewis Carroll, maar Charles Lutwidge Dodgson. En het is naar die naam die je moet zoeken als je in het Ashmolean bent. Dodgson studeerde wiskunde in Oxford en werd er later ook docent. Zijn grote hobby was naast het schrijven van kinderboeken, fotografie.
Zijn fotokist met chemicaliën vond ik in het museum. Dat was niet zo moeilijk want op het deksel staat met grote letters CLD. Hij had zo veel spullen nodig omdat de fotografie nog in de kinderschoenen stond. Het was de tijd van de ‘natte-plaat fotografie’. Hij fotografeerde allerlei onderwerpen waaronder skeletten, speelgoed en landschappen. Hij maakte ook veel portretten. Niet alleen van volwassen mannen en vrouwen, maar met toestemming van de ouders ook foto’s van (soms gedeeltelijk ontklede) kinderen.
Een daarvan was Alice Liddell, de dochter van een collega aan de universiteit. De Alice in zijn boeken is ook gebaseerd op dit meisje. Een afdruk van een van de foto’s stond naast de kist opgesteld.
De vrouw die in de zaal waar de kist stond vanaf haar stoel de bezoekers in de gaten hield, vertelde mee een mooi verhaal over Koningin Victoria en Lewis Carroll. Zij had erg genoten van ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ en vroeg of zij van het volgende boek een exemplaar van de schrijver mocht krijgen met een handtekening. Twee jaar later werd er een prachtig ingepakt boek van de schrijver bezorgd. Hij had voorin zijn handtekening en een kleine opdracht voor de vorstin geschreven. Ze zal vast wel blij geweest zijn met de handtekening, maar tegelijk ook wel teleurgesteld toen ze titel van het boek las: An Elementary Treatise on Determinants: With Their Application to Simultaneous Linear Equations and Algebraical Geometry. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten