zaterdag 3 april 2010

The University Boat Race

Londen – Als je me vanmiddag tegenkomt, verklap me dan niet wie de University Boat Race heeft gewonnen. Door omstandigheden kan ik pas vanavond naar de roeiklassieker tussen de universiteitsteams van Oxford en Cambridge op de Theems kijken. Ik verheug me er op en heb het evenement nauwkeurig voorbereid. De Chardonnay staat gekoeld en voor de wedstrijd begint, zet ik ook de toastjes met gerookte zalm met kappertjes en dille klaar. De telefoon gaat van de haak. Het mobieltje uit. Het sportevenement dat zijn gelijke niet kent, moet ongestoord gevolgd worden. [Filmpjes Boat Race 2009 en promo 2010]

Oxford-president Sjoerd Hamburger en Cambridge-president Deaglan McEachern.
Oxford-president Sjoerd Hamburger en Cambridge-president Deaglan McEachern.

De race kent alleen een winnaar. Er is geen tweede plaats. Er is slechts een verliezer. De afstand waarover wordt geroeid is 4 mile en 274 yard. Dat is 6 kilometer en 779 meter. Er wordt geroeid in achten. De roeiers zelf worden ‘greens’ genoemd en de boten de ‘blue boats’. Oxford roeit in donker blauw en Cambridge in licht blauw tenue. Er zullen vanmiddag ongeveer 200 miljoen mensen via de tv de wedstrijd volgen. De captain heet hier ‘president’. In de boot van Oxford is dat de Nederlandse roeier Sjoerd Hamburger. Hij doet voor het tweede opeenvolgende jaar aan de legendarische 'Boat Race' mee. Hij is bovendien de eerste niet-Engelstalige roeier die als 'president' in de acht te zitten.

 De Oxfordboot. Hamburger heeft de zonnebril op.
De Oxfordboot. Hamburger is derde van links.

Vorig jaar won Oxford. De eerste Nederlander die de fameuze roeiwedstrijd over de Theems winnend afsloot was in 2002 Gerritjan Eggenkamp. Ook hij roeide voor Oxford. Ook in de reserveboten zitten Nederlanders. Boris LeFeber uit Amsterdam roeit voor Oxford en Wanne Kromdijk uit Wageningen roeit voor Cambridge. Die wedstrijd is een halfuur eerder. Die boten heten Isis voor Oxford en Goldie voor Cambridge. De omstandigheden op de Theems zijn waarschijnlijk zwaar vanmiddag. Weerdeskundigen verwachten harde windvlagen en ruw water. De toss (met een sovereign uit 1829) tussen Hamburger en Cambridge-president Deaglan McEachern maakt uit welke boot mag bepalen wie aan welke kant van de rivier start.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Cambridge won in een tijd van 17 min. 35 sec.

Eric.

Youri zei

Het was heel spannend dit jaar.