woensdag 14 april 2010

Apartment with a view

Banbury – Het plaatsje Chipping Norton vormt de poort naar de Cotswolds. Het ligt ongeveer 20 miles noordelijk van Oxford en nog dichterbij Banbury. Als het plaats door rijdt in de richting van Stow-on-the-Wold zie je in het veld een merkwaardig gebouw. Het ziet er uit als een kasteel met een hele grote schoorsteen. Dat is het niet. Het is de Bliss Mill. Een zekere William Bliss moderniseerde in de negentiende eeuw de textielindustrie door gebruik te maken van stoom. Dat was een logisch gevolg van de industriële revolutie die ook de textielindustrie niet ongemoeid liet. Bliss was bovendien de grote promotor van de Chipping Norton Railway. Zijn textiel moest uiteindelijk ook vervoerd kunnen worden.
Met uitzicht op Chipping Norton en de vallei.

Dat er ook gevaren zitten aan het gebruik van stoom werd al snel duidelijk. Zijn fabriek in het hart van de stad werd door brand geheel verwoest. Bliss zat niet bij de pakken neer en bouwde een nieuwe textielfabriek. Dit keer niet meer in de stad, maar buiten de stad in het open veld. Deze fabriek staat er nog steeds. Het gebouw is gemoderniseerd en verbouwd. Er zitten nu appartementen. Je woont er heerlijk buiten en hebt een fantastisch uitzicht op de vallei rond Chipping Norton.

2 opmerkingen:

Martien zei

En waar ben je nu, terug in Delft achter de microfoon van Jazzmix of was dat een opname en zit je rustig in Banbury, Oxfordshire.
Wij gaan er begin volgende maand een kijkje nemen.

webbeheerder zei

Niet doorvertellen, maar de uitzending van de Jazzmix was een opname. Inmiddels zijn we wel weer terug in zonnig Delft.