donderdag 6 maart 2008

Smullen in de Marollen


Brussel – Afgelopen zondag vond op het Vossenplein in het hart van de Marollen in Brussel de tweede editie plaats van het grote Marollendiner. Deze keer stond het evenement in het teken van de Brusselse wafel. Corien & ik arriveerden na onze bezoek aan de Da Vinci-tentoonstelling aan het eind van de middag nog juist op tijd om aan te schuiven. We hadden wel trek gekregen na een middagje kunst kijken. Zo’n tweehonderd vrijwilligers maakten onder leiding van professionele begeleiders van restaurants en kookscholen aan de hand van unieke en authentieke recepten echte Brusselse wafels. Ze hadden daarvoor in grote tenten op het plein kookateliers ingericht.

Vrijwilligers aan de slag in de kookateliers.

Ook burgemeester Thielemans van Brussel (klik op zijn naam voor een filmpje) was present. Het was een prachtige gezicht om al die mensen achter de wafelijzers te zien staan. De opbrengst was bovendien voor een goed doel. Voor elke verkochte wafel werd een gratis wafel aan een kansarme Belg gegeven. Ik hoorde hier op het Vossenplein dat de Brusselse wafel een hele geschiedenis achter de rug heeft. Een historie die overigens pas 50 jaar oud is. De eerste Brusselse wafels werden pas verkocht tijdens de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel.

Corien heeft wafels gehaald.

De ondernemende bakkersfamilie Vermersch uit Vlaanderen introduceerde in 1964 de ‘Belgian Waffle’ op de Wereldtentoonstelling in New York en verkocht er prompt een half miljoen. De bezoekers liepen storm voor de lekkernij uit België. Vijftig jaar later is de ‘Belgian Waffle’ in de VS beroemder dan Manneke Pis. Nu is de wafel werd terug in Brussel, de stad het allemaal begon. De wafels die hier werden verkocht zijn bereid met Faro-Girardin bier op basis van een authentiek recept. Corien & ik hebben alleen gegeten en niet gebakken, maar we hebben wel het originele recept gekregen van Peter Goossens van ’t Hof Van Cleve, een van de professionele koks die hier voor de begeleiding zorgden.

Geen opmerkingen: