dinsdag 4 maart 2008

Kopers & kijkers


Brussel – Op zondagmorgen staan we in Brussel in een lekker zonnetje op de heuvel bij het koning Leopolds Justitiepaleis (Victor Hugo omschreef het gebouw ooit heel treffend als ‘de grote inktpot’) en kijken uit over de Marollen. Je zou deze volkswijk vroeger hebben vergeleken met de Amsterdamse Jordaan. Nu gaat dat denk ik niet meer op. De Marollen zijn nog steeds de gezellige volksbuurt, terwijl de Jordaan een trendy wijkje is geworden.

De beroemde brocantemarkt van het Vossenplein.

Ons doel deze zondagmorgen is de beroemde brocantemarkt van het Vossenplein, midden in de Marollen. We dalen met de glazen lift naar de wijk onder aan de heuvel. De wijk is in trek bij kunstliefhebbers en verzamelaars. Voordat we bij het Vossenplein arriveren, passeren we een hele reeks van antiekwinkels, Bric á Brac-zaken en kunstgalerijen. Het kan niet anders of de regelmatige bezoeker van deze Brusselse wijk vindt hier ooit het object dat nog aan zijn verzameling ontbrak.

De beroemde brocantemarkt van het Vossenplein.

Op het Vossenplein is elke dag een vlooienmarkt. Op zondagmorgen verandert die in een echte brocantemarkt. Op deze dag kun je er de mooiste spullen vinden. Corien & ik mengen ons tussen de kopers en kijkers. De bezoekers zijn net zo divers van aanbod als de verkopers. We komen studenten tegen, antiquairs, sjacheraars, echte Marolliens en koopjesjagers zoals wij. De echte volkse sfeer is ook hier niet verdwenen.

Ik zag het het eerst.

Terwijl we op de brocantemarkt rondstruinen, zie ik heel wat koppen die zo uit de schilderijen van Brueghel lijken te komen. We zijn hier op aanraden van een jonge Brusselse. “Als jullie van een melancholische ambiance en brocante houden dan is het Vossenplein op zondagmorgen een must”, had ’s morgens in het hotel bij het ontbijt enthousiast tegen ons gezegd. Ze kreeg helemaal gelijk; dit moet je gezien hebben.

Geen opmerkingen: