woensdag 5 maart 2008

Grote interesse voor Da Vinci


Brussel – Als je werk van de beroemde Italiaanse kunstenaar Leonardo Da Vinci wilt zien, zal je musea, kathedralen en kloosters in heel Europa moeten bezoeken. Da Vinci was niet alleen schilder en beeldhouwer, maar ook architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuur- en scheikundige en schrijver. Zij werk is dan ook op heel veel plaatsen terug te vinden. Als deze uitdaging te groot is voor je, kun je ook naar de grote expositie van zijn werk gaan in de basiliek van Koekelberg in Brussel, de hoofdstad van Europa. Daar is een van de grootste tentoonstellingen ooit over het leven en werk van de Italiaan te zien.

De basiliek van Koekelberg in Brussel.

Corien & ik deden het afgelopen zondagmiddag en wij niet alleen. De wachttijd voor de kassa liep op tot tweeëneenhalf uur. Ja, je leest het goed. Maar het was zondermeer de moeite waard. De tentoonstelling zou oorspronkelijk tot 16 maart lopen, maar is vanwege het grote succes verlengd tot 6 april. Als je van plan bent te gaan, zou ik wel via internet kaartjes reserveren. Dat scheelt in de wachttijd.

Boven de wachtende voor de kassa hing deze uitvinding van Leonardo Da Vinci.

Da Vinci wordt gezien als belichaming van het renaissance-ideaal van de universele mens. Alle facetten van zijn talenten komen op de expositie royaal aan de orde. We zagen op de tentoonstelling tekeningen, een codex (boekrol) en schilderijen van Da Vinci. Daarnaast waren er ook originele documenten zoals kaarten, sculpturen en tekeningen te zien van tijdgenoten als Rafaël, Michelangelo, Botticelli, Verrocchio en Dürer. Dat verklaart direct de overweldigende belangstelling die de tentoonstelling, die op initiatief van de Europese Commissie naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome wordt georganiseerd, ondervindt.
De tentoonstelling omvat vier thema’s: de man, de kunstenaar, de ingenieur en de humanist.

Corien bij een replica.

Klik op de tekening en bekijk ‘de man van Vitruvius’ in het groot.
Sommige werken, zoals de codex over de vlucht der vogels dat wordt bewaard in de bibliotheek van Turijn, zijn nog nooit eerder tentoongesteld. Ook het zelfportret in roodkrijt konden we bewonderen. Deze unieke tekening van de zestigjarige Leonardo is het enige overgebleven zelfportret. Op de tentoonstelling zagen we dat Leonardo al ontwerpen maakten voor revolutionaire uitvingen van later zoals de tank, de parachute, het zweefvliegtuig en de helikopterrotor. De schetsen van Leonardo waren zo precies dat er modellen van werden gemaakt. Op de tentoonstelling zagen we maar liefst 45 op schaal gemaakte replica’s. Ik vond het heel bijzonder om het werk waarop Leonardo de verhoudingen van het menselijk lichaam onderzoekt, ‘de man van Vitruvius’, van heel dichtbij te kunnen bewonderen. Een zo’n tekening is de reis al waard.

Geen opmerkingen: