dinsdag 1 april 2003


Opgespoord


Den Haag – Het archief van Politie Haaglanden tot 1994, in feite het archief van de voormalige gemeentepolitie Den Haag, is overgedragen aan het Haagse gemeentearchief. Het archief beslaat een lange periode (1827 - 1994) en vormt een rijke bron voor historisch onderzoek. Een belangrijk onderdeel van dit politiearchief is een omvangrijk negatievenarchief. Het bestaat uit ruim negenduizend glasnegatieven in verschillende formaten, een half miljoen kunststofnegatieven en twaalf fotoalbums.

Corien bekijkt een foto op de tentoonstelling


Naar aanleiding van deze overdracht is in het Atrium van het Haagse stadhuis een fototentoonstelling ingericht en is een fotoboekje uitgegeven. Beiden geven een levendig beeld van de ontwikkeling die het korps en haar omgeving heeft doorgemaakt. Uit de foto’s blijkt de dynamiek en variëteit van het politiewerk. Fotografie is een van de hulpmiddelen bij de uitvoering van toezicht, opsporing en hulpverlening. De foto’s op de tentoonstelling brengen de vele facetten van het politiewerk in beeld. Beelden van commissarissen, agenten en ander politiepersoneel, maar ook van het in- en exterieur van politiegebouwen, sportwedstrijden, kinderfeesten, jubilea, optochten en bezoeken van buitenlandse staatshoofden. Sommige opnamen hiervan zijn gemaakt ten behoeve van een publicatie, een instructie of een reportage, maar voor het merendeel van het geselecteerde materiaal is dit een eerste presentatie.

De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen tot en met 24 mei 2003 van maandag tot en met vrijdag van 7.00 – 19.00 uur (donderdag tot 21.00) en op zaterdag van 9.30 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Het bijbehorende fotoboek is voor € 9,95 te koop bij de tentoonstelling. Het Atrium vind je op Spui 70 te Den Haag.