dinsdag 22 april 2003


Nina Simone overleden


Nina Simone Delft – Zondag is de legendarische jazz- en blueszangeres Nina Simone op 70-jarige leeftijd overleden. Haar beroemdste songs zijn 'I loves you Porgy' uit de opera Porgy and Bess, 'I put a spell on you' en 'My Baby just cares for me'. Haar compositie 'Young, Gifted, and Black' werd het lijflied van de Amerikaanse Civil Rights Movement. 'Ain't Got No/I Got Life' was in 1998 in ons land een enorme hit, net als ongeveer dertig jaar eerder.
Ook in het gezin van Saskia & Sander speelt Nina Simone een rol. Hun poes dankt haar naam aan de zangeres. Sander & Saskia kregen de poes – ze woonden nog in Rotterdam – vlak voordat ze op vakantie naar Engeland gingen. Daarom werd de zorg voor het nog zeer jonge beestje aan een oppas overgedragen.
Wandelend door Norwich zochten de kersverse poesbezitters een cadeau om de poezenoppas mee te verblijden. In de etalage van een winkel zagen ze een blikje liggen met de afbeelding van de 'hogepriesteres van de soulmuziek' Nina Simone. In het blikje zat een cd met de grootste hits van de wereldberoemde zangeres en pianiste. Dat werd het cadeau voor de oppas en daar in Engeland werd bovendien meteen besloten dat de poes voortaan zou luisteren naar de naam Nina.
De zangeres Simone, die in 1933 als Eunice Waymon werd geboren als zesde van zeven kinderen in een arm gezin in de Amerikaanse staat North Carolina, werd wegens haar sterk emotionele benadering vaak vergeleken met Billie Holiday en Edith Piaf.
In 1974 verliet zij de Verenigde Staten en verhuisde naar Barbados. De jaren daarna woonde Nina in Liberia, Zwitserland, Parijs en Nederland. Tot haar dood woonde zij in Zuid-Frankrijk.