dinsdag 29 april 2003


English lose their marbles


De wedstrijd op Goede Vrijdag 1941 in Tinsley Green.Tinsley Green – De Duitse Saxonia Globe Snippers hebben de wereldbeker knikkeren gewonnen. Een overwinning die volgens de organisatoren van de wedstrijd geheel kan worden toegeschreven aan het buitensporige drankgebruik van de Britse deelnemers. "The British players have lost their marbles altogether. It was too much alcohol and not enough practise," beweerde de woordvoerster van het organisatiecomité van het kampioenschap Julia McCarthy-Fox na afloop. De Britten haalden niet eens de finale. Die werd gespeeld tussen twee Duitse teams: De Snippers en MC Erzgebirge Neukirchen.
De nieuwe wereldkampioen kreeg de beker en de verliezers mochten twee kratten bier mee naar huis nemen. In de finale van vorig jaar verloren de Snippers, uit Chemnitz, vlakbij Leipzig, nog van het Britse team the Black Dog Boozers. Ook dit jaar kwamen op Goede Vrijdag enkele honderden bezoekers naar the Greyhound Inn in Tinsley Green, West Sussex, om getuige te zijn van de zenuwslopende wedstrijden van de 72ste Britse en Wereldkampioenschappen Knikkeren.
Het kampioenschap wordt al sinds 1930 in Tinsley Green – een uur rijden van Londen – gehouden. Er komen niet alleen Duitse en Britse teams op af. Ook uit de VS en andere Europese landen komen de knikkeraars opdagen. De locale knikkerdeskundige, de 72-jarige Ron Fox zegt dat de wedstrijd – die al dateert uit de tijd van de Romeinen – altijd op Goede Vrijdag wordt gespeeld. Knikkeren was volgens hem de enige sport die was toegestaan in de lijdenstijd. Meer over deze sport kun je lezen op de site van het Knikkermuseum.