zaterdag 7 december 2002

Kijk eens oma. Mooi hé


 'Tattoo Baby’, een foto van Paul Ruigrok uit 1998Den Haag – Hoe oud moet je dochter of zoon zijn voordat je hem of haar toestaat om een oorbel te laten aanbrengen? Hoe oud moeten ze zijn voor een piercing? Het is onderwerp van gesprek in bijna alle gezinnen. Soms behoeft de discussie helemaal niet gevoerd te worden. Dat toont zoon– of dochterlief op een zonnige zondagmorgen na het gezamenlijk ontbijt in de tuin, plotseling de navelpiercing. ”Mooi hé”.
Gelukkig kwam een van mijn kinderen nooit met de vraag: ”Pappa ik wil graag een tatoeage op mijn rug laten aanbrengen. Wat vind je van deze adelaar? Lijkt dat niet prachtig?” Hoe oud moet je daarvoor zijn? Word je ooit oud genoeg?

Deze baby heeft de vraag nooit gesteld, maar is wel getekend voor het leven. Er is namelijk nog een variant. Op een zonnige zondagmorgen komen je inmiddels gehuwde kinderen op de koffie: ”Kijk eens wat ons kindje voor z’n tweede verjaardag heeft gekregen van zijn andere grootouders”. Je verslikt je niet alleen in de koffie, je bent de rest van de dag sprakeloos.
Gelukkig is het slechts een foto. De getatoeëerde baby op het schapenvel is werk van fotograaf Paul Ruigrok (’Tattoo Baby’, 1998). De foto is vanaf 15 december te zien in het nieuwe Fotomuseum Den Haag. De openingsexpositie is gewijd aan anderhalve eeuw fotografie in Nederland. Het museum wordt vandaag geopend samen met het GEM, een nieuw museum voor eigentijdse kunst. Beide musea zijn gevestigd in de voormalige Schamhartvleugel naast het Haagse Gemeentemuseum. In het GEM is werk van jonge Haagse kunstenaars te zien, maar ook van de Amerikaan Raymond Pettibon. Wie geïnteresseerd is in het werk van Paul Ruigrok moet zeker eens een kijkje nemen op zijn internetsite. Ik vind zijn werk erg goed.
Geen opmerkingen: