vrijdag 2 augustus 2002

“Waar ligt Mekka?”


De voeten van de Britse vorstin.Scunthorpe – De Engelse vorstin bezocht onlangs – voor het eerst in haar leven – een moskee. Ze behoorde dat – net als onze eigen vorstin onlangs – natuurlijk op kousenvoeten te doen. De Britse koningin kreeg echter toch een paar vleeskleurige balletslofjes aangereikt. Dat was jammer. Onze vorstin had er in de Haagse moskee waar ze een bezoek bracht wel rekening mee gehouden dat de schoenen uitmoesten. Het was van de koningin Elisabeth dus niet helemaal echt. Het eerste dat de majesteit vroeg toen zij de gebedsruimte van de moskee van het Scunthorpe Islamic Centre binnenkwam, was: ”Welke richting is Mekka?”

Koningin Elisabeth koos voor deze moskee in noord-Lincolnshire voor het eerste bezoek ooit van een regerende Britse monarch omdat hier nogal wat vernielingen plaatsvonden na de aanvallen in Amerika op 11 september vorig jaar.
”Wij zijn Britse moslims en zij is onze koningin.”, zei Jawaid Ishaq, een bestuurslid van the Scunthorpe Islamic Centre. Hij had de koningin zelf schriftelijk uitgenodigd voor dit bezoek. ”Ik beschouw haar bezoek als een eerbetoon aan de moslims in heel het Verenigd Koninkrijk.”, zei hij trotst
Op de foto is nog net te zien dat de koningin een limoengroen pakje droeg. De bijbehorende hoed laat ik aan jullie verbeelding over. In een aparte ruimte - zodat niemand het kon zien - trok de koningin haar zwarte leren schoenen uit en kreeg ze de huidkleurige slippers.
Ze onthulde zoals een echte bezoekende vorstin betaamt nog wel een herdenkings plaquette.

Geen opmerkingen: