vrijdag 30 augustus 2002

Vogelverschrikker als bewaker


Klik voor een vergroting op de kleine foto.Sao Paolo – Een Braziliaanse rechter, belast met toezicht op de werkwijze in de gevangenis, deed onlangs tijdens een inspectiebezoek een merkwaardige vondst. Hij trof in een bewakingstoren van het Taubate Provisional Detention Center een met stro gevulde pop in een politie-uniform aan. Deze vogelverschrikker ‘bewaakte’ geheel alleen 735 gevangenen. De rechter nam de pop direct in beslag en toonde hem later in de rechtszaal als bewijs van de slechte omstandigheden in de gevangenis. De politie van Sao Paolo is onmiddellijk een onderzoek begonnen.
”Ik beschouw het als een grove schending van de regels”, zei de politiewoordvoerder desgevraagd. “Er moet altijd een bewaker in de toren aanwezig zijn”, voegde hij er nogal overbodig aan toe.
In de Taubate Provisional Detention Center zitten verdachten in afwachting van een hun rechtszaak. Het huis van bewaring ligt vlak bij Sao Paulo, de grootste Braziliaanse stad.
De gevangenis is pas eind vorig jaar geopend en heeft nu al een nogal spectaculaire ontsnapping achter de rug. Via een ondergrondse tunnel zagen gevangenen kans om uit het gevang te ontsnappen. De gevangenissen in Brazilië hebben geen beste reputatie. Ze zitten nogal vol en er zijn regelmatig ontsnappingen en opstanden. Dat heeft te maken met de slechte betalingen van het personeel en het gebrek aan geld voor goede voorzieningen. Een met stro gevulde bewaker was echter ook hier iets nieuws.

Geen opmerkingen: