donderdag 29 augustus 2002

Tomaten zijn gezond


Klik voor een vergroting op de kleine fotoDelft/Bunol – Jeanne, de vriendin van Corien, bezorgt ons regelmatig tomaten. En dan bedoel ik niet een of twee tomaten voor op de boterham. Jeanne levert (meestal zorgt haar echtgenoot Aad voor de aflevering. De tomaten hangen in een zak aan onze deurknop) ons twee of drie kilo te gelijk. Het is een van de redenen dat wij er zo gezond uitzien. De tomaten worden verwerkt in de sla, allerlei sauzen voor pasta en samen met verse ansjovis in een heerlijke topping voor de pizza. Gisteren aten we Foo yong hai met heerlijke verse Jeanne-tomaten. Onze lijst mogelijkheden voor de verwerking van verse tomaat is nog veel langer.
Gisteren ontdekte ik echter nog een nieuwe mogelijk voor de verwerking van een sappige vuurrode tomaat. In het Spaanse Bunol ontdoen tienduizend mensen zich op de laatste woensdag van augustus van hun shirt en smijten vervolgens rijpe sappige tomaten naar elkaar. Ze veroorzaken zo dieprode rivieren van tomatensap in de straten van hun stad. Het jaarlijks terugkerend festival heet Tomatina. Het is inmiddels ook erg populair bij toeristen vanuit de hele wereld.
Klik voor een vergroting op de kleine foto.
Gisteren verzamelden zich maar liefst 38000 mensen in Bunol - dat zelf slechts 8000 inwoners telt - voor het spectaculaire jaarlijkse tomatengevecht. Rond het middaguur begon het tomatengevecht. Toen werden er 132 ton sappige tomaten afgeleverd op het grote plein van de kleine stad in de buurt van Valencia. Veel van de mannen en vrouwen die aan het tomatensmijtfestijn deelnamen, droegen duikbrillen om te voorkomen dat hun ogen vol zouden raken met verse ketchup. Men beweert dat de gooi- en smijttraditie is begonnen in 1945. Jongelui zouden toen in een baldadige bui tomaten naar elkaar hebben gegooid op het stadsplein. Het volgende jaar deden ze het weer en smeten nu ook tomaten naar voorbijgangers. Er volgde een forse smijtpartij en de traditie was geboren in de inmiddels beroemde zuid Spaanse stad.

Geen opmerkingen: