donderdag 15 augustus 2002

Close En-Cow-nters of the Herd Kind


Alberta Cowp zag ik in mei reeds.Londen - In mei van dit jaar zag ik in het gras voor de National Gallery in Londen de eerste koeien. Geen grazende dieren, maar kunststof exemplaren. Ik keek er niet van op. Ook in andere steden had ik de beesten al eerder ontwaard. Die koeien in mei waren de eerste van een kudde van 500 die deze zomer in de Britse hoofdstad de straten en pleinen zal bevolken. Ook nu zijn nog niet alle exemplaren voorzien van een artistieke beschildering. Tijdens ons bezoek van afgelopen juli waren sommige beesten nog steeds blanco. De eerste koe die werd beschilderd was Alberta Cowp. Er was op dat moment een tentoonstelling van de 17de eeuwse Nederlandse schilder Albert Cuyp en dat inspireerde de kunstenaar Keith Wallace. Hij bracht een heel Nederlands landschap aan op de koe.
Aanvankelijk zou de kudde vorig jaar al op de pleinen en straten van Londen zijn gearriveerd. Maar ja toen brak er plots mond en klauwzeer uit. Het vooruitzicht van vrolijke beschilderde koeien in een stad waar dagelijks alleen maar slecht nieuws over de dieren de kranten vulde, leek de organisatoren terecht geen goed idee. Het werd dus uitgesteld.
Kunstenaar Keith Wallace aan het werk voor de National Gallery.De laatste keer dat je een dergelijk verzameling beschilderde koeien kon zien, moest je naar New York reizen. De koeien trokken daar ongeveer vier miljoen extra bezoekers. De Amerikaanse koeien werden aan het eind van de tentoonstelling geveild voor een goed doel. De duurste Amerikaanse koe was die voor de juwelierswinkel van Tiffany: $60,000
In de komende maanden zal de kudde in Londen verder uitbreiden. Er komt zelfs een ‘cow hospital’ om eventuele reparaties uit te voeren. Wat er met de dieren gaat gebeuren na de tentoonstelling is nog niet bekend. Ik heb er zelf al wel eentje aangeschaft. Als je alle exemplaren wilt bewonderen dan kan dat zonder naar de Britse hoofdstad te reizen. Klik hier en bewonder de dieren.


Geen opmerkingen: