zaterdag 24 augustus 2002


Melodie uit Mamelodi


De Mos Mogale Unit is dit weekeinde op verschillende plaatsen in Delft te beluisteren.Delft – Het festivalseizoen is weer aangebroken. Afgelopen donderdag was ik aanwezig bij de opening van het Delfts Jazz & Blues festival in de Burgerzaal van het stadhuis. Maar ook in andere steden kunnen Ongehoordlezers en lezeressen hun hart ophalen aan lokale jazzklanken. Zo is er dit weekend ook in Eindhoven een respectabel jazzfestival.

In Delft werden de eerste jazzklanken van de alweer 18de editie van het festival ten gehore gebracht door de Mos Mogale Unit uit de voormalige Zuid-Afrikaanse zwarte township Mamelodi – een voorstad van Pretoria waarmee Delft een stedenband onderhoudt. Het is een Zuid-Afrikaans toporkest. De Afrikaanse band speelde opwindende en swingende gitaarjazz tijdens de besloten opening van het festival. De zang daarbij kwam van Autumn Leaves. Deze vocale bijdrage maakte duidelijk dat de band behalve Afrikaanse ook nog Franse en Amerikaanse 'roots' heeft.
Onder het genot van een drankje en in gezelschap van een groot aantal lokale jazzliefhebbers werd het een heel geslaagde en gezellige opening. Zo’n goede start belooft wat voor de rest van het weekend.

Gisteravond was de Moss Mogale Unit weer te horen op het Doelenplein en vanavond spelen zij van 21.30 tot 00.30 uur op de Brabantse Turfmarkt. Ze zijn tenslotte op zondagmiddag vanaf 14.00 uur ook te beluisteren op de Beestenmarkt.