dinsdag 10 januari 2012

Niet alleen voor sier

Stiphout – In de tuin van Monique en Adrie staan heel wat fraaie boompjes en heesters. Een daarvan is de ‘Red Sentinel’. Het boompje heeft een mooie zonnige plek en bloeit elk voorjaar met grote witte tot lichtroze bloemen. Daarna komt het boompje vol te hangen met glanzende rode sierappeltjes. Die blijven tot ver in de winter aan de boom hangen. Ze zijn niet alleen favoriet bij de merels, Monique haalt er in december fraaie takken vanaf om haar kerststukjes op te sieren met de mooie glanzende rode appeltjes. Haar hulp in de huishouding uit Azerbeidzjan vond het boompje met de rode appeltjes ook erg mooi en vroeg of ze wat takken mee mocht nemen. En natuurlijk mocht dat. Een week later bracht de vrouw uit dat grote land in de Kaukasus een potje mee gevuld met ingemaakte sierappeltjes. Monique hoorde van haar dat de appeltjes die zij altijd in de kerststukjes deed ook heel smakelijk zijn. Corien & ik mochten proeven. De appeltjes zijn inderdaad heel lekker en hebben een heerlijke beet die een beetje wegheeft van amandelspijs. Monique gaf ons een potje mee, want inmiddels was zij ook met het recept van de vrouw uit Azerbeidzjan aan de slag gegaan.
Heb jij ook ‘Red Sentinel’ in de tuin? Dan is hier het recept.
Pluk de appeltjes en knip de steeltjes af zodat er een klein stukje over blijft. Doe de appeltjes in een grote bak of emmer met water en voeg daar baking soda aan toe. Na vijf uur het water weggooien en vervangen door schoon water. Ook dit moet vijf uur staan, maar het water moet je nu steeds verversen. Daarna prik je in elk appeltje een paar gaatjes. Dan kook je het met suiker op dezelfde manier zoals je jam maakt. Daarna in potjes. Het is volgens Monique erg lekker bij geroosterd brood met eendenpaté. Wij vinden het ook erg lekker in de yoghurt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dus, Frans.....geen bessen maar appeltjes!"
Marjan zegt: "'n Eva-appeltje dat veel tijd vraagt om te bekoren!
Groetjes, Joop