maandag 9 januari 2012

Hema-held

Delft – Veel mensen vinden de worst van de Hema de lekkerste. Toch onthulde in 2007 een ontevreden medewerker van Unox dat de worst gewoon daar wordt gemaakt. Maar waar komt dan die lekkere rooksmaak vandaan? Wordt de worst na de fabricage bij Unox in een speciale Hemarokerij voorzien van het rooksmaakje? Misschien, maar volgens een artikel in Trouw wordt alleen de verse worst van AH echt gerookt. De rest dankt hun ’rooksmaak’ aan rookaroma dat in de vorm van poeder of vloeistof aan de worst wordt toegevoegd. Bovendien blijkt uit een onderzoek uit 2009 van de Consumentenbond die 22 verschillende rookworsten testte, dat de bekendste worst van ons land ook de vetste is van ons land. Ik vertel je niets nieuws. Ik zet het alleen even op een rijtje. Ik vond al deze feiten vrij eenvoudig met Google. Toch is de worst een Hema-held die door naar het buitenland geëmigreerde landgenoten zeer wordt gemist. Hij staat in het rijtje met drop en kroketten. Mensen in het buitenland hunkeren naar een hapje van een Hemaworst. De worst is een begrip en het zal ons worst zijn waar hij wordt gemaakt of gerookt. De term Hema-held bedenk ik niet. Die heeft de Hema zelf geïntroduceerd. Het is volgens hen een tijdloos product, bijzonder door zijn eenvoud, onderscheidend door zijn vormgeving en populair bij hun klanten. Het kan dus een worst maar ook heel goed een fluitketel zijn. Als het maar aan deze definitie voldoet. Het is goed dit te weten als je van plan mocht zijn om mee te doen met de ontwerpwedstrijd van de Hema. De bekende winkelketen houdt al 25 jaar ontwerpenwedstrijden, maar vanwege het jubileum mogen behalve studenten van vormgevings- en modeopleidingen dit jaar ook consumenten meedoen. Het enige dat de Hema vraagt is ‘ontwerp dé nieuwe Hema-held’. Hier ligt een mogelijkheid voor de creatieven onder de lezers van ODD.

Geen opmerkingen: