zondag 1 januari 2012

Een nieuw jaar, een nieuwe kalender

Delft – We hangen ieder jaar een nieuwe kalender op. Vandaag beginnen we weer met het afscheuren van 366 blaadjes. Het is immers een schrikkeljaar. Geniet er maar van want binnenkort is dat voorbij. Tenminste als twee wetenschappers van de Johns Hopkins University van Baltimore hun zin krijgen. Zij hebben een kalender ontwikkeld waar elke datum in de kalender steeds op dezelfde weekdag valt. Als je jarig bent op een zondag dan zou je dat in elk jaar zijn. Kerstmis en Nieuwjaar vallen heel handig elk jaar op een zondag. Volgens beide wetenschappers, een astrofysicus en een econoom, tellen alle maanden voortaan 30 dagen. Behalve maart, juni, september en december. Die tellen er 31.
Het levert een heel ander jaar op, want op deze manier duurt een jaar maar 364 dagen, 52 weken van zeven dagen. Wat zouden daar nu de voordelen van zijn? De beide wetenschappers zijn enthousiast. Volgens hen biedt hun kalender enorme economische voordelen. Al was het maar omdat bedrijven en scholen niet meer elk jaar moeten nadenken over de kalender van het jaar daarna. Elk jaar is immers hetzelfde. Ik zie ook wel een hoop nadelen. Je zult maar op 31 januari jarig zijn. Dan heb je pech want die dag wordt afgeschaft. Ik zie ook nog een economisch nadeel want de kalenderverkoop stort in. En ik vind het nu juist zo leuk om elk jaar weer naar nieuwe plaatjes op mijn kalender te kijken. Mijn advies is dus: niet doen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een leuke kalender! We komen snel langs om hem te bewonderen :) (en in november een paar keer..). Wat bijzonder dat Rafje ook op je kalender staat met deze mooie foto. Jeroen en Jolijn