woensdag 18 mei 2011

Vertel het verhaal van je auto

Delft – Met een auto kom je nog eens ergens. De auto heeft ons vrijheid gegeven en onafhankelijk gemaakt. Ons favoriete vervoermiddel staat allang niet meer symbool voor welvaart. Dat was misschien vroeger zo, tegenwoordig heeft iedereen, nou ja bijna iedereen, een auto. Zonder auto is je actieradius een stuk kleiner. Maar terwijl ik over de tentoonstelling “Uit het fotoalbum” in het Huis van Alijn, een museum in Gent, slenter, realiseer ik me dat een auto nog veel meer doet. Het verleent je een identiteit en geeft status. Wij mogen dan misschien nu denken dat de auto net als de computer, de wasmachine en de stofzuiger, een gebruiksvoorwerp is. De foto’s in de tentoonstelling laten iets heel anders zien. Op de foto’s is te zien dat we trots zijn op onze auto.
In de afgelopen eeuw kwamen en gingen de modellen en merken. De stroomlijn werd anders, de koplampen en de banden werden verbeterd, maar onze houding ten opzichte van het vehikel bleef onveranderd. Auto’s zijn geliefd of verguisd. Er zit niets tussen. We willen een exclusieve luxe wagen, we begeren een oldtimer of we gaan voor een comfortabele gezinsauto, maar hoe dan ook we houden van ons karretje. Op de tentoonstelling zie ik de mensen trots poseren bij hun auto.
Ze houden van hun wagen en gaan er graag mee op de foto. Ze kiezen een bijzondere auto om in te trouwen of willen naar hun laatste rustplaats gebracht worden in speciale auto. Er zijn verhalen over de eerste vakantie in je eerste eigen auto. De eerste liefde in jouw auto of het vreselijke pech-onderweg-verhaal. Heb jij een dergelijk verhaal? Is jouw auto een kameraad op de weg en de bron van een verhaal. Poseer bij je auto en stuur hem naar ODD met jouw verhaal.

Geen opmerkingen: