maandag 2 mei 2011

Studiereis naar Marokko

Marrakech - Met mijn studie vereniging Extra Muros (van de studie Liberal Arts and Sciences van de universiteit van Tilburg), zijn we met zo'n 30 man van alle drie de leerjaren afgereisd naar Marokko. Om de reis vooral educatief interessant te maken hadden we ook een Nederlands-Marokkaanse journalist bij ons die op audiëntie moest in Marokko bij de koning. Hij wil graag het bloemencorso naar Marokko halen. Door zijn vele contacten met hoge piefen hebben we in de luxete hotels mogen verblijven en het lekkerste eten mogen eten. Zo werden wij gesponsord door het ministerie in Marokko (we kregen een dinershow aangeboden met een show vol paarden en buikdanseressen) en de nationale bank in Marokko, met onder andere een gratis verblijf in een enorm vakantiepark van de bank in Marrakech en een goud/zilveren hanger. Aangezien wij studenten uit Nederland waren, werden wij overal behandeld als ere gasten. We mochten bij de mensen zelf op de thee en kregen vele privileges. We kwamen aan op het vliegveld van Casablanca en zijn meteen doorgereisd naar Mohammedia waar wij twee nachten verbleven (waar wij onder andere de universiteit en de kasbah bezochten).

Op de doorreis naar Marrakech hebben wij nog uitgebreid in de zee van Casablanca kunnen zwemmen. Ook zijn we naar een enorme Moskee (mét hoofddoek) geweest. Ons doel was natuurlijk Marrakech, een prachtige stad. Om Marokko nog beter te leren kennen, zijn we zelfs nog aan de rand van de Sahara geweest naar de stad Ouarzazate, waar vele films zijn opgenomen. Het is heel vreemd om rond te lopen in een eeuwenoude kasbah waar ze net 1 kraantje met water hebben terwijl de gids verteld dat dat gat in de muur is ontstaan toen Jean Claude van Damme er een gat insloeg. Ook de Jeepsafari in de woestijn op zoek naar de Oase was enorm interessant. Het Oase dorp was één van de mooiste en imponerendste dingen die ik ooit had gezien. En natuurlijk werden wij daar weer uitgenodigd op de thee bij een dorpsbewoner. Eenmaal terug in Marrakech kregen we nu echt de smaak te pakken in de Souks, de vele marktkraampjes bij elkaar. Het afdingen was een hele sport en het Jamaa el Fna plein was geweldig om te zien. In Marokko voelt het alsof je terug in de tijd gaat. Niet alleen op de pleinen met zijn slangenbezweerders, vele muziek, magiërs, aapjes en paarden en wagens, maar ook in alle dorpjes en wijken.
In het Atlas gebergte zijn we naar een dorpschooltje geweest om cadeautjes uit te delen aan de kindjes daar. Dat ene klaslokaaltje voelt als een lokaal honderd jaar geleden. Gelukkig hebben de meeste dorpen sinds 3 jaar tijd water en elektriciteit, maar dit is niet overal realiseerbaar.
Wat me het meeste opviel in Marokko was dat de mensen zo ontzettend lief en gastvrij waren. Ze waren ontzettend nieuwsgierig in wie we waren, waar we vandaan komen etc., maar ook willen ze zelf graag vertellen. Vooral in de universiteit was het een wisseling van culturen met veel muziek, dans en sport. We hebben ontzettend veel gezien, de dagen zaten bomvol, en hebben dus een goed beeld gekregen van het prachtige, gastvrije, en interessante Marokko. En ja, ik ben bijna verkocht voor 50 kamelen.
Gelukkig was de aanslag op het Jamaa el Fna plein op donderdag. Wij hebben op woensdag, de dag voor de aanslag, de hele dag van ‘s ochtends tot half 11 ‘s avonds, rondgehangen op dat plein en in de souqs en in de cafés gezeten. Gelukkig waren wij net het land uit (woensdag 12 uur s nachts zijn wij vertrokken richting Casablanca), toen de aanslag werd gepleegd. De reis heeft een grote indruk op mij gemaakt. Niet alleen het land maar zeker ook de mensen. Ik denk dat wij in Nederland een totaal verkeerd beeld hebben van Marokko.

Een bijdrage van Marlotte.

Geen opmerkingen: