donderdag 19 mei 2011

Schaamteloos slurpen

Delft – Als je als kind slurpend je melk of limonade opdronk, kreeg je steevast commentaar van de eerste de beste volwassene in de buurt: “Zit niet zo vies te slurpen.” Omdat dit er zo goed is ingehamerd, slikt driekwart van de wijndrinkers zijn of haar wijn zonder te slurpen door. Want slurpen levert een vies geluid op. Slurpen is niet netjes. Dus als je op een verjaardag, receptie of feestje van de zaak een glas wijn wordt aangereikt, drink je het netjes en geheel geluidloos op. Zo hoort dat. Maar om wijn goed te kunnen proeven is assimilatie met zuurstof nodig. Alleen op die manier komen de smaak- en geurmoleculen los. Dus als ik een nieuwe wijn voor het eerst proef, wals ik de wijn door mijn glas en begin vervolgens te slurpen. Nu lijkt slurpen heel makkelijk, maar dat is het niet. Je moet namelijk niet slurpend drinken, maar lucht naar binnen zuigen als je al een slok in je mond hebt.
Gisteren kreeg ik een mailtje van Ilja Gort, wijnboer en bovenal gepassioneerd wijndrinker. Hij vertelde me dat hij volgend jaar een nieuw wijnboek het licht zal laten zien. Dat werkje gaat ‘De Blaffende Druif’ heten en daarin beantwoordt hij allerlei vragen over wijn. In dit boek legt hij natuurlijk ook uit hoe je moet slurpen. In het filmpje krijg je alvast een voorproefje. Maar onthoud, alleen als je wijn proeft, mag je schaamteloos slurpen.

Geen opmerkingen: