donderdag 7 oktober 2010

Il cielo dei sospiri

Venetië – Venetië kent heel veel markante gebouwen en belangrijke kunstwerken. Die oude gebouwen hebben constant onderhoud nodig. Een van de belanrijkrijkste en bekendste is het Palazzo Ducale of Dogepaleis naast de basiliek. Het gebouw dateert uit de negende eeuw en deed dienst als woning van de doge en als gerechtshof en als stadhuis.



Een brug verbindt het gebouw met de gevangenis. Het restaureren van dergelijke gebouwen is zo duur, dat het alleen mogelijk wordt door de bijdrage van een sponsor. Maar zo sponsor wil daar natuurlijk wel iets voor terug. Op het doek dat de steigers beschermt, mag hij in ruil voor zijn bijdrage reclame maken. De enige eis die aan die reclame wordt gesteld, is dat het een beetje past bij het gebouw. Deze bank kwam met deze grote doeken.
Het enige dat tussen de gebouwen vrij bleef is de beroemde brug der zuchten. Het is de originele brug naar welk voorbeeld de naamgenoten in Cambridge en Oxford zijn gebouwd. Onze gids vertelde dat de bijdragen van de sponsoren een voordurend zorg zijn voor de stad. Ook in de lokale kranten worden de reclame-uiting steeds kritisch besproken. Deze ‘Il cielo dei sospiri’ (de hemel der zuchten) kon haar goedkeuring maar net wegdragen. Ik vind de voorkant nog wel gaan, maar verder in de gracht vind ik hem te blauw. Hier moest ik toch ook wel even zuchten

1 opmerking:

Anoniem zei

Jullie zullen je wel thuis voelen tussen al dat
"Delfts blauw"

fijne dagen nog.

Will