vrijdag 15 oktober 2010

Fotomomentje

Rome – Heilig wordt je niet zo maar. Daar zijn strenge regels voor. Een commissie van zeer gelovige en hooggeplaatste rooms-katholieken bestudeert elk geval van vermeende heiligheid. Veel weet ik er niet van, maar ik begrijp dat de bewuste man of vrouw in ieder geval wonderen moet hebben verricht. Dat kan tijdens hun leven of na hun dood zijn gebeurd. Je begrijpt een dergelijk onderzoek kan vele tientallen jaren duren. Je bent niet zo maar heilig. Dat zijn beslissingen die niet lichtzinnig kunnen worden genomen. Soms kan het proces toch wat sneller plaats vinden dan gebruikelijk. Volgens onze gids is er namelijk nog een aspect dat zeer belangrijk is. Dat is de populariteit van de betrokken kandidaat. Een geliefde man of vrouw maakt sneller kans op deze staat van heiligheid. Paus Johannes de 23ste was zeer geliefd bij het gewone katholieke volk. De man is slechts kort de machtigste man geweest in de katholieke kerk, maar toch lang voldoende om zich zeer geliefd te maken. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Hij is dan ook al kort na zijn dood heilig verklaard. Dat feit heeft heel wat gevolgen. Zijn graf is nu uit de kelders van de Sint Pieter verdwenen. Op zijn plek ligt nu de laatst overleden paus Johannes Paulus II. Paus Johannes de 23ste is na zijn heiligverklaring opgegraven. Hij wordt nu in de kerk in een glazen kist tentoongesteld aan de bezoekers van de kerk. Gelovigen kunnen nu langs de geliefde paus lopen en hun gebedjes op zeggen. Door zijn huidige staat van heiligheid kan Johannes de 23ste immers een goed woordje voor je doen in de hemel.
 
Dat zal de Poolse paus niet overkomen. Om te beginnen is die [nog] niet heilig, maar hij heeft zich ook niet laten balsemen. Een verstandige beslissing, want opgraven is er dus in zijn geval niet bij. Wie ook een goed woordje voor je kan doen is de apostel Petrus. Die is natuurlijk al heel lang heilig. Ook hij ligt hier begraven. Hij wordt niet tentoongesteld, maar men denkt bijna zeker te weten dat hij onder het hoofdaltaar ligt. Een beeld van de apostel is de plek waar de gelovigen kun gebedje kunnen opzeggen. Het helpt kennelijk als de je daarbij ook even de voet van het beeld aait. Of er veel gebeden wordt, weet ik niet. Het is in ieder geval een mooi fotomomentje.

3 opmerkingen:

Sassefras zei

Zijn jullie ook in de ondergrondse delen van het Colosseum geweest? Is recentelijk opengesteld. x Saskia

Neeltje Johanna zei

Getsie. Hebben ze hem echt opgegraven? Wat luguber!

webbeheerder zei

We zijn niet onder de grond geweest Sassefras.

Hij was wel gebalsemd en lag in een tombe. Er behoefde dus alleen deksel gelichte te worden. Maar het blijft vreemd dat je dan zo te kijk wordt gelegd.