vrijdag 27 november 2009

Damiaan ontdekt het Goede Doel


Leuven – Op 11 oktober van dit jaar werd de uitvinder van ‘Het Goede Doel’ heilig verklaard. Ik schrijf dit met het grootst mogelijke respect, want Pater Damiaan verdient alle eer die hij dit jaar kreeg. Het is in Leuven op straat heel goed zichtbaar. Op significante plekken zijn meer dan levensgrote foto’s op gehangen. De foto’s zijn gemaakt tijdens de begrafenisstoet van de beroemde pater. Als je de foto’s volgt kom je vanzelf bij de Sint Antoniuskapel. Daar bevinden zich zijn Crypt en graftombe. De laatste foto hangt voor de kapel. Daarop zie je hoe de stoet de kerk binnen gaat. Het verhaal van Pater Damiaan – hij werd in 2005 verkozen tot ‘de Grootste Belg’- is bekend.

De Sint Antoniuskapel met voor de foto een groep pelgrims.

Hij heet eigenlijk Jozef de Veuster en trad in bij de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria. In 1864 werd hij in Honolulu tot priester gewijd. Corien & ik bezochten de Sint Antoniuskapel afgelopen woensdag. We lazen daar alles over zijn leven en sterven vinden. De Veuster was zeker geen intellectueel die zijn leven doorbracht met de neus in de boeken. Het was een man van actie. Hij woonde sinds 1873 op Molokai, een Hawaïaans eiland, tussen de daarheen verbannen lepralijders. Zijn werk kwam er eigenlijk op neer dat hij de mensen in afwachting van hun dood een menswaardig leven wilde geven. Hij legde een waterleiding aan, timmerde huizen en richtte een weeshuis op. Hij verzorgde – pijprokend om de geur van verrotting te verminderen – de etterende wonden en amputeerde rottende lichaamsdelen met zijn timmermanszaag.

Corien in de Sint Antoniuskapel voor een foto van de heilige pater tussen de weesjongens.

Hij kwam voor al die activiteiten heel veel geld te kort. Daarom schreef hij een open brief naar The Times. Die brief veroorzaakte een grote schok en overal op de wereld stortten mensen geld op zijn rekening. Met dat geld kon hij o.a. verzorgingsmiddelen kopen en ontsmettingsbaden laten aanleggen. Met zijn brief organiseerde hij de eerste actie voor het ‘Goede Doel’. Een uitvinding waar tot op de dag van vandaag veel gebruik wordt gemaakt.

Geen opmerkingen: