zaterdag 6 oktober 2007


Benthe zes jaar


Helmond – Gisteren werd kleindochter Benthe zes jaar. Een verjaardag is een dag vol rituelen. Dat begint ’s morgens vroeg al voor het ontbijt. De jarige wordt door papa & mama, zus en broertje toe gezongen. Dit jaar zingen oma & opa uit Delft ook mee. Daarna volgt het openen van de cadeaus en het feestelijke verjaardagsontbijt. Daarna gaat het feestvarken naar school. Ook daar wordt haar geboortedag natuurlijk gevierd. Dit jaar is niet alleen mama daarbij, ook opa is van de partij. Een dergelijk viering op school is ook al een aaneenschakeling van rituelen. Eerst mag Benthe samen met juf Gertie de vlag uitsteken achter in de klas. Dan neemt ze plaats op een verhoging en wijst twee assistenten aan die haar bij de rest van de viering zullen bijstaan.

Benthe met haar assistenten Wouter en Thijs.

Dit jaar valt de eer te beurt aan Wouter en Thijs. De beide jongens nemen een trede lager naast haar plaats voor in de klas. Dan zet de juffrouw het eerste lied in. De klas zingt, klapt en bonkt mee op die plaatsen in het lied waar de tekst daarom vraagt. Ze zingen niet één lied. Nee, er wordt een hele reeks liederen afgewerkt. Er komen zelfs liederen in een buitenlandse taal voorbij. Al zingend leren ze zo nog wat. Daarna moet Benthe met een haar assistent Wouter de gang op. De andere assistent verstopt intussen haar verjaardagstekening. Samen met Wouter vindt Benthe de tekening later terug. Daarbij geholpen door haar klasgenootjes die met kreten als ‘warm’, ‘lauw’ of ‘heet’ de nodige aanwijzingen verschaffen over de plek van de tekening. Al deze feestelijkheden leiden naar het hoogtepunt van de morgen: de traktatie. Saskia had eerder thuis puntzakken gevouwen met daarop een feestelijke foto van Benthe.

Benthe doet de slagroom er op.

In de zakken zitten frietjes van cake. Benthe deelt de zakken uit en spuit er ook nog slagroom op. Karsten drentelt ondertussen door het klaslokaal en kijkt toe hoe zijn grote zus wordt gefeliciteerd door haar vriendjes en vriendinnetjes in de klas. Dan is het tijd voor het speelkwartier. Er is nog één zakje cakefriet over. Die brengt de jarige job naar haar opa elders in de school. Op deze feestelijke ochtend heeft ze twee opa’s op school.

Het vlammetje wordt door Benthe van de kaars geblazen. FOTO:BOB.

Na de lunch voltrekt zich het verjaardagsfeestje thuis. Alle nichtjes en haar neefje komen op visite. Ook nu is er weer tijd voor een verjaardagsritueel. Het uitblazen van het kaarsje op de taart. De taart is op verzoek van Benthe gestoffeerd met appelflappen. Midden op prijkt het nummer zes. Als de foto’s zijn genomen, buigt de jarige zich voorover en blaast het vlammetje van de kaars. Broer Karsten geniet zeer van dit gebeuren. Hij weet wat er volgt. Smullen van taart met veel slagroom.

Geen opmerkingen: