vrijdag 16 januari 2004


Laat ze niet in de kou staan


De kerstzakkenBarrie – Eind vorig jaar zag ik deze foto in een krant uit Barrie (Cananda) van een mevrouw met ‘gift bags’ Ik vroeg aan Warrie naar het verhaal er achter. Dit vertelde hij:

Het hele geval is niet iets waar we erg trots op zijn. Er komen kennelijk steeds meer mensen die niet rond kunnen komen met het geld dat ze verdienen of van de sociale zorgen krijgen. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Het is hier in Canada de laatste jaren steeds erger geworden, nadat de provinciale regering steeds meer mensen van de lijst haalden die het volgens hen niet nodig hadden. De regering wilde de begroting in het balans brengen. Het gevolg is dan vaak dat velen die onder aan de ladder zitten nog minder krijgen. Jaren geleden al hebben de kerken een Foodbank opgericht. Bedrijven geven regelmatig spullen aan de Foodbank en kerken houden collectes en inzamelingen van levensmiddelen enz. die daar ook terechtkomen. Onze gemeente hield bijvoorbeeld op Dankdag een inzameling. Men kan dan de spulletjes voorin de kerk zetten. De diakenen brengen het dan naar de Foodbank. Sommige kerken hebben ook een speciale box in de kerk staan waar gemeenteleden zakken met levensmiddelen in kunnen doen. Dit zijn dan de "non- perishables" zoals dozen, blikjes, enz.
Een medewerker of een vrijwilliger besluiten dan welke mensen behoefte hebben en hoe ze geholpen kunnen worden. Grotere plaatsen zoals Barrie hebben meestal een vaste medewerker, kleinere plaatsen hebben vrijwilligers en zijn meestal een beperkt aantal uren per week open.
De foto toont een speciale en nieuwe manier, die afgelopen jaar voor het eerst werd gebruikt. Die opbrengst is ook voor de Foodbank bestemd. Rond de kerst is er ook een speciale inzameling voor mensen die op een lijst kunnen komen en dan een speciale Kerst-hamper (kerstpakket in een mand) krijgen met levensmiddelen en een cadeautje voor ieder kind in de familie. Dat gaat in Barrie onder de naam "CHRISTMAS CHEER". Een dominee zonder gemeente organiseert dat al jarenlang. Ik denk dat in Barrie ongeveer 1500 families een dergelijke hamper krijgen. Daar zit dus heel wat werk in.
De giften die zijn ingezameld in de kerk van Corrie & WarrieIk vind het goed dat dat gedaan wordt, maar het is eigenlijk een schande dat dat nodig is in een welvarend land zoals Canada. Het meeste van de Foodbank gaat dus niet naar daklozen, maar naar gezinnen die niet rond kunnen komen.

Out of the cold
Voor de daklozen ( wat ook steeds erger wordt) zijn de kerken nu met een "OUT OF THE COLD" programma begonnen. In het begin alleen in Toronto, maar nu ook een jaar of zes in Barrie. In de koude wintermaanden worden er dan elke dag een avondmaaltijd verzorgd door vrijwilligers, voor ongeveer 100 personen. Elke avond is er een kerk open waar die maaltijd wordt verzorgd. Er wordt ook een slaapplaats wordt gemaakt voor de mensen die willen blijven. Ze krijgen dan een 3cm dik matras en een deken. 's Morgens krijgen ze dan ook nog ontbijt en dan gaan ze de straat weer op. Een kerk heeft een zaal erbij en die blijft dan meestal open de hele dag. Ik help een keer in de maand met ontbijt en schoonmaken. Wij (een groep van 5) beginnen om 06:00 uur om de mensen af te lossen die de nachtwacht houden.er geen moeilijkheden komen. Dit voor het geval dat er moeilijkheden zijn en ze niet kunnen worden opgelost. Soms wordt de politie gebeld en die komen meteen. Meestal is dat voldoende, als dat niet het geval is, wordt hij of zij meegenomen naar het politiebureau en in een cel opgeborgen. Maar dat gebeurd hier niet vaak. Vaak zijn er dan drugs of alcohol in het spel. Wij proberen om ze - gemiddeld zo'n 30 personen - om 08:00 de deur uit te hebben en de zaal schoongemaakt. Om 08:30 uur komen de kinderen voor zondagschool. In totaal van zes kerken hebben de dagen verdeeld, een kerk wordt twee keer per week gebruikt. Deze kerken zijn allemaal downtown. Het is een hele organisatie van ik geloof 1500 vrijwilligers. De dekens worden elke dag in het ziekenhuis gewassen. Het duurt meestal van December tot April.”


Een bijdrage van Warrie


Geen opmerkingen: