dinsdag 27 januari 2004


Herbie Hancock in Eindhoven


Herbie HancockEindhoven – Gisteravond bezochten Nellie, Ad, Sander en ik in het Muziekcentrum Frits Philips het concert van de veelzijdige toetsenist Herbie Hancock. Hij speelt niet alleen pure jazz, maar ook allerlei mengvormen. Gisteravond trad hij op met het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza. Daar trad hij zondag ook al mee op in het Amsterdamse Paradiso.
We hebben zeer genoten. Het laatste nummer voor de pauze ’The Eye of the Hurricane’ was één groot muzikaal feest. Het zestig man tellende orkest liet horen dat het er niet alleen zat om Hancock te begeleiden. Het bijna uitzinnige publiek gaf de drummer een ware ovatie. Zelf genoot ik zeer van Hancock’s versie van George Gershwins ’Lullaby’. Een uitvoering van de strijkers van het Metropole Orkest en pianist Hancock.
Herbie Hancock is een jazzgrootheid waarop eigenlijk alleen superlatieven van toepassing zijn. Een van 's werelds belangrijkste architecten van de moderne jazz. In de afgelopen twintig jaar mocht hij maar liefst acht Grammy Awards in ontvangst nemen. Er zijn maar weinig artiesten die zoveel respect afdwingen. Hij was net elf jaar toen hij debuteerde met het Chicago Symphony Orchestra. In de jaren daarna ontwikkelde Herbie zich tot een muzikale alleskunner die grenzen verlegt en steeds nieuwe wegen inslaat. Hij schreef muziek voor succesvolle films en tv en werkte langdurig samen met de al net zo legendarische Miles Davis.
De inmiddels 64-jarige pianist lijkt wel gezegend met de eeuwige jeugd. Daarvan waren wij tijdens zijn optreden met het Metropole Orkest getuige.



Geen opmerkingen: