donderdag 18 september 2003


Ongeboren baby glimlacht


De glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft, zong Willy Alberti ooit. Het lied krijgt voor zwangere vrouwen nu een heel nieuwe betekenis.Londen – Ervaren ouders en grootouders zijn heel bedreven in het bekijken van de scan van hun ongeboren (klein)kind. Inmiddels hebben ze al heel wat videobandjes bekeken met daarop de eerste zichtbare bewijzen van het nieuwe kindje. In de resultaten van het scannen is steeds meer vooruitgang te constateren. De nieuwste scanmethode is zo duidelijk, dat zelfs een glimlach en het knipperen met de ogen is te zien. Professor Cambell die heel veel beelden heeft bestudeert sinds hij de revolutionaire 4D-scanner gebruikt, ondersteunt de gedachte dat ongeboren baby’s reeds diverse gezichtsuitdrukking laten zien. “Voorheen dachten we dat de baby het glimlachen van zijn moeder leerde,” zegt Campbell. Baby’s glimlachen normaal gesproken pas zes weken na de geboorte. ”Dit wijst er op dat de baby voor de geboorte in een rustige veilige omgeving is. Dit in tegenstelling tot de relatief traumatische eerste weken na de geboorte als de baby aan de geheel nieuwe vreemde omgeving moet wennen,” zegt de professor.
Hij gaat verder: “Met 2D scanning zag je wel de ogen bewegen, maar met de 4D-scanner zie dat het baby’tje de ogen open en dicht doet. Dat alles in een volkomen donkere omgeving. Het moet dus wel een reflex zijn.”
De baby’s maken ademhalingsbewegingen, hoewel er geen lucht is. Ze knipperen met de ogen terwijl er geen licht is. Het lijkt er dus op dat ze zich op de geboorte voorbereiden. Glimlachen kan niet worden uitgelegd als een voorbereiding op de geboorte en wordt dus verklaard als een reflex.
Ik denk dat het een uitdrukking is van totale tevredenheid in een relaxte omgeving.
De gedetailleerde 3D-beelden die de 4D-scanner opleveren, laten zien dat de baby na vijftien weken de vingers beweegt, na achttien weken kan geeuwen, na zesentwintig weken kan de baby glimlachen en met de ogen knipperen.


Geen opmerkingen: