zondag 14 september 2003

Alweer spam


De spamstroom droogt nooit meer op Delft – Ik heb het al een paar keer over spam gehad op deze site. Het is duidelijk dat het me nogal dwars zit. Bijna de helft van alle mailverkeer is inmiddels spam. Nu kan ik ter relativering wel opmerken dat de fysieke brievenbus ook regelmatig volzit met folders, maar dat stoort me niet zo. Hoe kun je de spamstroom tot een halt brengen? Goede vraag. Ik weet het antwoord niet. Als je geen spam wilt, kan je beter zorgen dat de stroom niet op gang komt. Hang je mailadres nooit aan de grote klok. Spammers speuren het internet af op zoek naar geldige mailadressen en gebruiken daarbij bots (programmaatjes die mailadressen herkennen). Zodra je dus je mailadres op een website zet, ben je de klos. Dat geldt ook voor degene die meedoen aan nieuwsgroepen of chatsessies.
Ik heb daarom de volgende tips:
– Bij het instellen van mailprogramma’s en chatprogramma’s het reply address altijd voorzien van een toevoeging die het adres voor direct gebruik beschadigt. Bijvoorbeeld: Frans@verwijderdit.wxs.nl De mensen die jou willen bereiken begrijpen dat ‘verwijderdit’ met de hand moet worden verwijderd. Een bot vindt een onbruikbaar e-mailadres.
– Wanneer op een website bij inschrijving een mailadres wordt gevraagd, vul dan een fantasieadres. Bijvoorbeeld: Jammer@nuniet.nl Als dat niet mogelijk is omdat er een wachtwoord zal worden gemaild, geef dan een wegwerpadres van bijvoorbeeld Hotmail. Zodra daar de spam op binnenkom, neem je een nieuw adres.
– Stuur nooit viruswaarschuwingen of petities e.d. door naar iedereen in je adresboek. Vraag ook aan je vrienden en familieleden omdat niet te doen. Hoe serieus ze ook lijken, het is en blijft nep. Het is een spamtrap. Vroeg of laat komt zo’n lijst met honderden werkende mailadressen in het bezit van een spammer.
– Wees kritisch op de afzenders. Onbekende afzenders en onderwerpregels over rare producten zijn altijd spam. Niet eerst openen, maar druk direct op delete, want soms bevat de spam een beacon, die naar de afzender seint dat hij geopend is. Dat is een uitnodiging voor nog meer spam.

Geen opmerkingen: