maandag 22 september 2003


De knikkers en het spel


Het gaat om het spel en niet om de knikkers. In dit geval gaat het echter wel degelijk om de knikkersHelmond – Zoals ik al hoopte kwamen er inderdaad een aantal oplossingen binnen. [Klik hier om het puzzeltje nog eens te lezen] Dat betekent toch dat we met elkaar geprobeerd hebben hetzelfde probleem op te lossen. Het leuke is dat ook niet familieleden meelezen en meedenken, getuige een oplossing van een mij onbekende lezer. En ook degenen die niet tot een oplossing kwamen hebben ongetwijfeld meegedacht. Dat schept toch een band, naast die van een (eventuele) familieband. Ik heb alleen maar juiste oplossingen ontvangen. Ze werden ingestuurd door Warrie en Corrie uit Canada, Guido uit Helmond en ene ’Essoj Petriemas’ (de mij onbekende meelezer. Leuk dat je met ons meeleest en –denkt) Saskia en Els beiden uit Stiphout en Sander uit Eindhoven. Omdat Sander de enige officiële wiskundige in de familie is zal ik zijn oplossing weergeven. Maar ook de anderen hadden dezelfde oplossing, alleen op een andere manier opschreven. Het gaat om het spel en niet om de knikkers. In dit geval gaat het echter wel degelijk om de knikkersHet leuke is dat Sander meteen weer een nieuwe puzzel erbij gedaan heeft en daarom stel ik voor om meteen maar weer aan de slag te gaan. Ik heb al een denkpoging gedaan, maar ben er nog niet uit. Wie doet een poging? De oplossing kan weer wie de mail-knop ingezonden worden en Sander zal ons ongetwijfeld over een paar dagen kunnen vertellen wat de oplossing is en wie er zo slim was om die zelf te vinden.
O, ja dat vergat ik even, maar de prijs die je winnen kunt is net zoals bij Triviant op de televisie: de eeuwige roem. En natuurlijk de bewondering van de overige familieleden. Succes allemaal! Hier de reactie van Sander:

"Verdeel de negen knikkers in drie groepen met ieder drie knikkers. Leg een groep apart en vergelijk de twee andere groepen met elkaar. Als er een groep zwaarder is dan weet je dat in die groep de zwaardere knikker zit. Als de twee groepen even zwaar zijn dan weet je dat hij in de derde groep zit. Op dit moment weten we in welk groepje van drie de zwaardere knikker zit. Daarvan nemen we twee knikkers en die vergelijken we met elkaar. Als er een zwaarder is, dan is dat de gezochte knikker. Als ze even zwaar zijn dan weet je dat de derde knikker de zwaardere is.
Het gaat om het spel en niet om de knikkers. In dit geval gaat het echter wel degelijk om de knikkers
Het aardige is dat je bij de tweede weging eigenlijk dezelfde truuk herhaalt die je ook tijdens de eerste weging gebruikte. Dat kan je ook voortzetten: Als we 3^n knikkers hebben waarvan er 1 zwaarder is dan kunnen we die vinden in n wegingen.

Een lastiger wegingprobleem is het volgende: gegeven twaalf knikkers waarvan er één zwaarder OF lichter is (je weet niet wat).
Kan je de afwijkende knikker vinden met drie wegingen?”



Een bijdrage van Nellie