donderdag 25 september 2003


Meisjes in kinderkoor verboden


Laat de kinderen toe mij komen.Rome – Het Vaticaan zal binnenkort een nieuwe lijst met verbodsbepalingen publiceren. Dat meldt het katholieke Italiaanse maandblad Jésus deze week. Er komt volgens Jésus een lijst van 37 nieuwe verboden. Zo zou het Vaticaan meisjes willen verbieden om in de kerk in kinderkoren te zingen. Wat daar aan ten grondslag ligt weet ik niet. Misschien vindt men in de katholieke kerk dat jongens zuiverder zingen. Andere verboden verrassen mij minder, zoals het verbod op applaus tijdens een kerkdienst of op het lezen van teksten die niet uit de bijbel komen. Het Vaticaan zou ook de gemeenschappelijke erediensten met bijvoorbeeld protestantse voorgangers strenger willen aanpakken.
Bovendien worden de katholieke gelovigen aangemoedigd om over misbruiken te klagen. ”Elke katholiek, zij het een priester, een diaken of een gelovige leek, heeft het recht om een klacht in te dienen tegen misbruiken van de liturgie”, staat er in het document.
Katholieken die misbruiken ontdekken, moeten zich "bij voorkeur" wenden tot hun eigen bisschop, maar kunnen met hun klachten ook terechtkunnen bij elke geestelijke autoriteit, inclusief de Heilige Stoel, staat in het document.
Het stuk, dat door paus Johannes Paulus II vorig jaar was aangekondigd in zijn encycliek over de eucharistieviering, is opgemaakt door experts van de Vaticaanse congregaties en wordt gepubliceerd tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar.