vrijdag 12 juli 2002

Bezienswaardigheden in een kerk


The Who

Newent - Gisteren bezochten we Stow-on-the-Wold en maakten een wandeling door het stadje. We kwamen zo ook bij de Parish Church of St. Edward. Om de kerk ligt een kerkhof. Omdat het gebrandschilderde raam onze aandacht trok, wandelden we naar binnen. Toch was het raam, dat overigens heel mooi is, niet het eerste dat ons meteen opviel toen we binnen waren. Bezienswaardig was nog veel meer een groot schilderij. Het stelt de kruisiging voor. Het bleek een werk van de Vlaamse schilder Caspar de Crayer, een vriend van Peter Paul Rubens. Martin, een lange grijze vriendelijke vrijwilliger in een Tweed jasje, wist ons te vertellen dat het schilderij al sinds 1838 hier in de kerk hangt."Een schenking", wist hij. Het was niet erg druk in het kerkje.
"Wat staan hier fantastische bloemstukken", merkte Corien op."Jullie hebben vast een heel deskundige groep vrijwilligers die hier voor de bloemen zorgen," veronderstelde ze. "We hadden gisteren een rouwdienst", legde Martin haar uit. "De bloemen zijn nog van die dienst. De meeste bloemen zijn echter door de familie meegenomen. Er was een stuk in de vorm van een basgitaar en eentje in de vorm van een fles Remy Martin. Een ander stuk stelde een grote zwarte spin voor" ging Martin verder.
Toen ging er bij mij een lichtje branden. Woensdag was hier de rouwdienst van John Entwistle, de basgitarist van The Who. De rockster was een inwoner van dit plaatsje in de Cotwolds. Hij stierf vorige maand in Las Vegas tijdens een tournee. Dat verklaarde de grote fraaie bloemstukken in de kerk.
Entwistle is overigens hier niet begraven. Hij is in Cheltenham - een stad even verderop - gecremeerd.



Geen opmerkingen: