woensdag 13 april 2011

IJskoude verrassing

Delft – Gisteren werden er wereldwijd in 26 landen meer dan 1.000.000 ijsjes uitgedeeld door ijsmerk Ben & Jerry. In Delft gebeurde dat op het Bastiaansplein. Sinds 1979 is er jaarlijks een ‘Free Cone Day’ waarop de fans van het merk gratis een ijsje kunnen ophalen. In ons land gebeurt dat traditiegetrouw in de scoopshop op Amsterdam Centraal Station. Maar drie mobiele scoopshops reden gisteren het land in om ook in drie andere steden gratis ijs uit te delen aan de ijsfans.

Via de Facebook pagina van Ben & Jerry’s NL konden ijsfans stemmen om ’Free Cone Day’ naar hun stad te halen. De inwoners van de drie steden die op vrijdag 8 april de meeste stemmen hadden gekregen, mochten op 12 april rekenen op een ijskoude verrassing. Delft was een van deze steden.
Op het Bastiaansplein kon je zien dat Delft inderdaad een groot aantal liefhebbers heeft van het Amerikaanse ijsmerk. Een grote rij vooral jongere liefhebbers van de ijskoude traktatie slingerde over het plein. Daar tussen zag ik ook verbouwereerde Japanse toeristen die genoten van dit buitenkansje om gratis van een ijsje te smullen. Het begon allemaal in 1978 toen de vrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield een schepijssalon begonnen in een vervallen benzinepomp in Burlington, Vermont. Met behulp van vrienden renoveerden ze het vervallen benzinestation. Het ijs van de twee vrienden was meteen een hit. In het eerste hectische jaar waren Ben & Jerry zeven dagen per week van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat druk bezig met de bereiding en verkoop van hun ijs. Op 5 mei 1979, de eerste verjaardag van hun scoopshop, hielden Ben & Jerry de eerste ‘Free Cone Day’. Ze schepten de hele dag gratis ijs, voor iedereen die langs kwam. Zo vierden ze het succesvolle eerste jaar van hun onderneming en bedankten de klanten. Ze doen het wereldwijd nog steeds elk jaar en bezorgden dit keer ongeveer 1 miljoen mensen een ijskoude verrassing.

Geen opmerkingen: