zondag 17 april 2011

Heimwee naar Holland

Delft – Heimwee is iets voor kinderen. Kinderen hebben tijdens een logeerpartijtje soms heimwee naar moeder. Daar hebben volwassenen geen last van. Nou, nou, dat is natuurlijk volslagen lariekoek. Volwassenen kunnen er ook behoorlijk last van hebben. Die hebben bijvoorbeeld heimwee naar de stad of het land waar ze zijn opgegroeid. Als je opgegroeid bent in Leiden, maar je woont bijvoorbeeld in Helmond dan eet je op 3 oktober elk jaar toch hutspot. Daar heb ik maar een woord voor: heimwee. Het is een onschuldige vorm van heimwee waar juist volwassenen last van kunnen hebben.

Je kunt ook heimwee hebben naar levensmiddelen. Engelstalige expats in ons land hebben vaak heimwee naar die typische Britse en Amerikaanse levensmiddelen. Zij verlangen naar alledaagse zaken van thuis. Van snacks tot bier en cider, van koffie en thee tot koekjes, van cereals tot broodbeleg. Nederlanders die in Engeland wonen, nemen kaas, ontbijtkoek, hagelslag, chips (vooral hamkaas) en vlees en vleeswaren zoals tongen- en ossenworst, kroketten en bitterballen mee het Kanaal over. En de Engelsen in ons land nemen slepen cheese, ‘proper’ flavour Crisps, jelly cubes, Branston pickle, Ambrosia rice pudding, custard, bite-size shredded wheat, crumpets and white muffins en Bisto gravy granules mee uit hun geboorteland naar ons land. Een Nederlandse expat in Groot-Brittannië zei eens tegen mij: "You can take the Dutch out of Holland but you can't take Holland out of the Dutch!" En dat geldt natuurlijk voor elke nationaliteit.

Onlangs zag ik in Helmond serviesgoed te koop dat een perfect cadeau vormt voor landgenoten over zee met heimwee. Waar dan ook. Op de kopjes en schotels staan typische Hollandse afbeeldingen. Ik zag bekende Blondplaatjes van molens, bitterballen, Sinterklaas, kaasblokjes, erwtensoep, de koningin, poffertjes, haring, regen, grachten en natuurlijk tulpen. Een perfect cadeau voor familie en vrienden in een ver land, maar het serviesgoed is natuurlijk ook leuk als je niet in Amerika of Engeland woont.

Geen opmerkingen: