zaterdag 16 april 2011

De kunst niet op te vallen

Delft – “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” is een leuk spelletje om te doen met kinderen. De bedoeling is dat je een voorwerp raadt dat een van de spelers in gedachten heeft. Het enige kenmerk dat hij aan zijn medespelers geeft, is de kleur. Alleen als het erg moeilijk blijkt, krijg je er nog wel eens een extra aanwijzing bij. Meestal iets in de zin als “het is dof”, “het is glimmend” of “Het is spiegelend”. Meestal kom ik met een dergelijke aanwijzing niet veel verder. Het spel dwingt je om indringend naar je omgeving te kijken. Alledaagse dingen vallen dan plotseling op. De Chinese kunstenaar Lui Bolin doet precies het tegenovergestelde. Hij heeft er een kunst van gemaakt om niet op te vallen.
Het cijfert zich helemaal weg. Het ene moment zie je hem en het volgende ogenblik is hij verdwenen. Althans dat lijkt zo. Hij staat bekend als ‘The Invisible Man’, een naam die hij te danken heeft aan zijn ‘Hiding In The City’ (HITC) project. Bolin kan zichzelf laten opgaan in elke omgeving, hoe moeilijk dat ook mag zijn.
Met de kwast en de spuitbus gaat deze ‘camouflagechinees’ aan de slag om op zijn lichaam (of dat van een ander slachtoffer) een perfecte camouflage aan te brengen. Op die manier verdwijnt hij als het ware in de achtergrond. De 36-jarige kunstenaar uit Beijing werkt nu vooral buiten zijn geboorteland. Daar heeft hij niet alleen artistieke, maar ook politieke redenen voor. Hij besloot tot deze vorm van kunst als protest tegen acties van de Chinese overheid. Die sloot in 2005 zijn studio en vervolgde de kunstenaars die er werkten. Daarop besloot Bolin om zijn werk op straat voor te zetten, maar dan wel buiten China. Hij wil met zijn kunst uitdrukking geven aan zijn gevoel niet helemaal mee te tellen in zijn geboorteland. Wel als je als kunstenaar niet op mag vallen dan kan je het maar beter goed doen. Klik voor een paar voorbeelden van zijn fotokunst hier.
 

Geen opmerkingen: