dinsdag 10 februari 2009

Warren op bezoek in Nicaragua


Granada – De laatste weken van januari verbleef onze Canadese neef Warren in Nicaragua. Corrie is deze keer niet meegegaan. Zij bleef achter in het steenkoude Canada. De verschillen in temperatuur waren erg groot. Bij Warren was het +30 C. en Corrie moest het doen met -29 C.

Het nieuwe kerkje.

Warrie was in Nicaragua om daar met een groep mensen van zijn kerk te werken. Omdat ze nu in het droge seizoen waren, was het gelukkig niet zo drukkend warm. Het was de soort warmte die Warren kent. Hij omschrijft de temperatuur als “a mid day like on a hot summer day in Canada”. De dagen begonnen om zes uur met een wandeling of een meditatie. Het gezamenlijke ontbijt werd om halfnegen gebruikt. De mensen uit Barrie waren verdeeld in twee groepen.

Warren was een van de ‘werkers’.

Warren behoorde tot de groep “Workers”. Zij hielpen met het leggen van de laatste hand aan een kerk in Citalapa, die ze vanuit Canada ook financieel hadden ondersteund. Warren en zijn mensen waren erg verbaasd over wat de lokale mensen tot nu toe al hadden bereikt. Het zag er volgens hem erg mooi uit. Er is plaats voor ongeveer 100 mensen in de nieuwe kerk. Het ontroerde, schrijft hij, om te zien dat de dromen voor een nieuwe kerk waren uitgekomen. De mensen uit Barrie in Canada waren aanwezig bij de officiële opening.

Warren was aanwezig bij de officiële opening van de nieuwe kerk.

Er waren ook mensen van een zustergemeente uit Managua. Alles bij elkaar waren er zo’n 250 mensen in de kerk. Je hoorde heel vaak "halleluja" om je heen tijdens de twee uur durende ceremonie, vertelde Warren. Na de kerkdienst was er tijd voor een verfrissende duik in zee. Ze bezochten ook een ander, door de kerk uit Barrie, ondersteund project. Boeren lenen geld om jonge runderen te kopen. Die verkopen ze later als volwassen koeien en stieren. Daarmee betalen ze de lening af en investeren de winst in hun boerenbedrijfje.

Een project met runderen.

Ze bezochten ook een andere dorp waar men een soortgelijk project zou willen starten met melkkoeien. Dat om de ondervoeding aan te pakken. Op andere dagen waren de 'workers' druk bezig met allerlei bouwactiviteiten. Gelukkig was er ook tijd voor wat recreatie. Warren maakte een tocht op het meer van Nicaragua en later ook op de rivier en bezocht een Spaans ford. Inmiddels is Warren weer herenigd met Corrie thuis in Barrie, Canada.

Geen opmerkingen: