maandag 15 april 2002


Schatten in Delft


De foto is helaas niet langer beschikbaar.Delft – Dat Delftenaren de kunst van het genieten goed beheersen bleek in het afgelopen museumweekend. In grote drommen bezochten zij de gemeentemusea. De organisatoren van het museumweekend spraken vrijdag bij de start de verwachting uit dat er zo’n 900.000 mensen in Nederland de weg naar een van de musea zouden weten te vinden. In het Prinsenhof zijn de verwachtingen in ieder geval uitgekomen. Corien zag tijdens het weekend heel wat bezoekers de kassa van ‘haar’ museum passeren. Ik bracht zelf ook een bezoek aan het Prinsenhof en ik schat dat zeker enkele duizenden mensen dit weekend uitkozen voor hun bezoek.

Naar binnen lokken
Het thema van het Museumweekend, dat wordt georganiseerd door de stichting Museumjaarkaart, is 'De kunst van het genieten'. De musea trekken met het evenement honderdduizenden vaak nieuwe bezoekers. De ervaring leert – en ik weet het uit zeer goede bron - dat de helft van de bezoekers in zo’n weekeinde de afgelopen drie jaar niet in een kunstinstelling was. Als bezitter van een Museumjaarkaart heb je dan ook eerder de neiging om het museumweekend juist over te slaan. Het is immers erg druk en met je kaart kun je op elke gewenst moment naar binnen. Om de vaste jongens en meisjes toch naar binnen te lokken, was er voor hen een boekje. Hierin beschrijven bekende Nederlanders zoals Jan Wolkers, Midas Dekker, Freek de Jonge en Henk van Os hoe zij genieten in een museum.

Schelpen en schilderijen
De foto is helaas niet langer beschikbaar.Afgelopen donderdag startte de tentoonstelling ‘Burgers verzamelen tussen 1600 en 1750, Schatten in Delft’. Ook dat was een reden om de Delftse gemeentemusea te bezoeken. Vierhonderd jaar geleden werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht. In die tijd was Delft een grote bloeiende stad. De VOC had dan ook een hoofdkantoor hier. Behalve handelswaar kwamen er ook andere zaken mee uit Azië en Afrika. De Delftenaren waren dus in de gelegenheid om verzamelingen aan te leggen. Over deze Delftse verzamelingen gaat de tentoonstelling in de gemeentemusea. Ik trof van alles aan. De verzamelingen variëren van schelpen tot schilderijen. Heel bijzonder zijn de olieverfschilderijen uit de verzameling van de Delftenaar Valerius Röver. Een van de grotere schilderijen uit die collectie is van de Italiaanse schilder Palma il Giovane ‘Venus en Amor in de smidse van Vulcanus’. Het imposante werk trok erg veel aandacht van de bezoekers van het museumweekend. Ik heb mij als museumjaarkaarthouder maar niet tussen de mensen gewrongen. Ik kom wel terug op een rustig moment en ik raad jullie aan om dat ook te doen.